Kuzey Ren Vestfalya’da yarın çocuklar anaokuluna gidemeyecek.

Pazartesi günü anaokulu öğretmenlerinin bir kısmının bağlı bulunduğu Komba Sendikası üyelerini greve çağırdı ve bin kadar çalışan işe gitmemişti. Bu grev daha çok Aachen, Mönchengladbach, Essen ve Bonn’da şehirlerinde yoğunlaşırken memur sendikası Ver.di bugün için daha büyük ve daha kapsamlı grev yapacağını duyurdu. Almanya genelinde eğitimcilerin maaşının pazarlığının yapıldığı dördüncü görüşme öncesine denk getirilen grev ile Almanya genelindeki 220 bin anaokulu çalışanının maaşına zam istenecek.

Dortmund, Köln, Münster gibi şehirler ve Ruhr havzası şehirleri grevin ağırlık noktaları olacak. Buralarda anaokulları kapalı kalacak. Bugün saat 11’de Dortmund’da Ver.di Başkanı Frank Bsirske’nin de katılacağı grevde bildiri de okunacak. Ver.di anaokulu çalışanları için maaşlara yüzde 10 zam istiyor. İşverenler ise bunu çok yüksek bularak reddediyor. Düsseldorf’ta gerçekleşen üçüncü pazarlık turunda sonuç alınamadığı için Perşembe günü Hannover’de dördüncü tur pazarlıkları yapılacak. Burada da anlaşma sağlanamaması durumunda Ver.di süresiz grev yapmakla tehdit ediyor.

KRV Aile Bakanı Ute Schäfer ise yaptığı açıklamada eğitimcilerin grev yapmalarını anlayışla karşıladığını ifade etti. Diğer taraftan KRV’de gelecek eğitim sezonu için 9 bin 200 adet yeni kreş yeri açılıyor. Bunların 6 bini üç yaş altı çocuklara hitap ederken geriye kalan 3 bin 200’ü üç yaşındakilere yönelik olduğu ifade edildi. Böylece ağustosta başlayacak yeni eğitim yılında 161 bin üç yaş altı çocuk için yer mevcut hale gelirken üç yaş üstü çocuklar için toplam 454 bin adet yer ayrılmış oldu.

Bununla Schäfer’in ifadesine göre eyalet genelinde üç yaş altı çocukların yüzde 36,9’u kreşte yer bulabilecek. Yeni oluşturulan anaokulu kontenjanı ile bakan Schäfer devletin her çocuğa anaokulunda yer oluşturma sorumluluğunu yerine getirdiğini ifade etti.