Çınarlı (Bektutiye) Cami bahçesini dolduran KSÜ personel ve öğrencileri, inancından aldığı güçle namusuna el uzatan düşman karşısında kahramanca duran Sütçü İmam’ı dualarla andı. Sütçü İmam için ilk olarak Cuma namazı öncesinde Mevlid-i Şerif okunurken Cuma namazının ardından ise KSÜ İlahiyat Fakültesi öğrencileri ve üniversite personeli tarafından okunan hatimlerin duası, cami bahçesinde KSÜ İlahiyat Fakültesi öğretim elemanları tarafından yapıldı.

Anma programına Rektör Deveci’nin yanı sıra Rektör Yardımcıları, KSÜ personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katılırken KSÜ Rektörlüğü anma programına katılanlara çeşitli ikramlarda bulundu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından, adı üniversitemizde gururla yaşatılan Sütçü İmam’ın hakka yürüyüşünün 95. sene-i devriyesi münasebetiyle bir basın bildirisi yayınladı. Yayınlanan bildiride;

Milli Mücadelemizin kahramanlık timsali olan ve 1878 yılında Maraş’ta doğan Sütçü İmam, fakir bir ailenin çocuğu olup Uzunoluk Camii’nin imamlığını “Allah rızası için” yapmakta; geçimini sağlamak için ise caminin biraz altındaki küçük dükkânında süt satmaktadır. Asıl adı “İmam” olmasına rağmen süt sattığı için ismi “Sütçü İmam” olarak bilinmektedir.

Tarihte Sütçü İmam (Uzunoluk ) Olayı diye bilinen hadisenin olduğu 31 Ekim 1919 tarihi, Maraş Milli Mücadelesinde şanlı bir direnişin başladığı gündür. Bu tarihte Fransızlardan güç alan Ermeniler, Maraş sokaklarında dağılmış, önlerine gelen Türklere hakaretler ediyor, millete, dine ve mukaddesata dil uzatıyorlardı. O gün bir grup Fransız-Ermeni devriyesi Uzunoluk caddesinden kışlaya dönerken Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan üç Müslüman-Türk kadınına saldırarak peçelerini yırtar ve “Artık burası Türklerin değildir. Fransız memleketinde peçe ile gezilmez.” diye bağırırlar. Olayı gören Türkler, Ermenilere ihtarda bulunarak yollarına devam etmelerini söylediler ise de Ermeniler kötü sözler sarf ederek silahla karşı koyarlar. Olay sırasında Çakmakçı Sait silahla yaralanır ve daha sonra şehit olur. Bu sırada Sütçü İmam, bu çirkin olaydan dolayı hemen silahına sarılarak; “-Durun bre densizler! Durun bire köpek soyları! Namus günüdür.” diyerek silahını ateşler. Ermenilerden biri ölür biri de yaralanır. Diğerleri ise çareyi kaçmakta bulur. İşte adı geçen bu tarihte Maraş’ın kahraman, yiğit ve cesur bir evladı olan Sütçü İmam, işgalci Fransız ve Ermeni saldırganlara karşı Türk’ün namus ve şerefine uzanan kirli elleri kırmış, milli Mücadelenin ilk kurşununu atarak bu kutsal mücadelenin fitilini ateşlemiştir.