Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) arasında denetimli serbestliğe tabi hükümlülere yönelik "Hükümlülerin çalışması ve ıslahı" protokolü imzalandı.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, başsavcılıkta düzenlenen protokol töreninde yaptığı konuşmada,  6411 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında denetimli serbestliğe tabi olan hükümlülerin tahliye olduktan sonra eğitilmesi amacıyla KSÜ öğretim görevlileriyle işbirliği yapmak suretiyle protokol imzaladıklarını söyledi.

Küçük, şunları kaydetti: 

"Cezaevinde cezasını çekip tahliye olan, toplumla cezaevi arasında gelip giden ve bir anlamda topluma geri dönen mahkumlarımız için eğitim çalışmaları, iş-rehabilitasyon faaliyetleri yapma gayreti içindeyiz. Mahkumlar suç işlemiş, uzun süre cezaevinde kalmış, toplumdan uzaklaşmış ve toplumla bağları tekrar kurulması gereken kişiler. Bunları rehabilite edip topluma kazandırılması asıl görevlerimizden biridir. Amacımız mahkumları topluma bir suç makinası olarak değil, rehabilite edip topluma kazandırılmış insanlar olarak göndermek" 

Küçük, cezavine girip meslek edinerek çıkan mahkumlar için krediler sağlayıp iş kurma imkanı da tanıdıklarını belirtti.

- "Tekrar suç işleme oranı yüzde 2,5 civarında"

Küçük, denetimli serbestliğe tabi tutulmuş mahkumların, üniversitede dalında uzman kişiler tarafından yeniden eğitim faaliyetine katılacağını kaydetti.

Mahkumlara sağlanan olanaklarla onları daha topluma çıkmadan topluma kazandırdıklarını ifade eden Küçük, şöyle dedi:

"Mahkumlar için açılan iş olanaklarıyla cüzi de olsa harçlık vererek, kendisini ziyarete gelen oğluna harçlık vermesini sağlayarak bir babanın toplumla ve ailesiyle olan bağlarını koparmamış oluyoruz. Türkiye'de cezaevine girip çıkan mahkumların tekrar suç işleme oranlaması yüzde 2,5 civarındadır. Bu Kahramanmaraş'ta daha düşük seviyelerdedir. Kahramanmaraş'ta suç işleyip cezaevine girmiş tekrar çıkıp suç işleyen istisnalar hariç çok azdır."

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Mehmet Karaaslan da cezalarını çekmiş olan insanların yanlışlarının silinmesi ve hayata adapte olabilmesi bakımından yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Karaaslan, mahkumların rehabilite edilmesi anlamında üniversitenin projeye katkı sunmasının kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Küçük ve Karaaslan protokolü imzaladı.