Kahramanmaraş Karacasu Kampüsü'nde eğitim gören 6 bin öğrenci depreme dayanıklı olmayan, çürük raporu verilen binalarda eğitim görüyor ve barınıyor. Öğrenciler Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binalarının bir an önce yeni binalara taşınmasını istiyorlar.

Sütçü İmam Üniversitesi'nin Kahramanmaraş-Gaziantep Karayolu'nda bulunan, şehir merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Karacasu Kampüsü'nde Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, 2 bloktan oluşan Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ile 10 odalı Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Uygulama Oteli binaları 2001 yılı deprem yönetmeliği öncesinde inşa edildiği için riskli olarak adlandırılıyor.

Yaklaşık 6 bin öğrencinin eğitim gördüğü binalar, 2001 deprem yönetmeliği öncesinde yapıldığı için riskli bina kapsamına alındı, ancak aradan geçen zaman içerisinde okul boşaltılmadı ve öğrenciler bu binalarda eğitim görmeye devam etti.

KSÜ Karacasu Kampüsü'nde eğitim gören bir öğrenci BİMER aracılığıyla yetkililerden can kaybı yaşanmadan okulun sağlıklı bir binaya taşınmasını talep etti.  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun bir öğrencisi, Nisan ayında BİMER'e yaptığı başvuruda, Kahramanmaraş'ın deprem bölgesinde olduğunu belirterek yetkililere sesini duyurmaya çalıştı. Başvurusunda okul binasının çürük raporu verilmiş depreme dayanıksız bir bina olduğunu ve yeni bir binada eğitim görmek istediğini belirten öğrenci şunları kaydetti:

"Can güvenliğimizin tehlikede olduğunu tarafınıza bildirme ihtiyacı duydum. Gereken incelemelerin yapılmasını, can kaybı yaşanmadan bir an evvel sağlıklı bir binaya naklin gerçekleşmesini, tarafınızdan gereğinin yapılmasını arz ederim."

'YENİ BİNA YAPIMI İÇİN HER YIL BAKANLIĞA TEKLİF EDİLİYOR'

Öğrenciye cevap, bir ay sonra üniversiteden geldi. Sütçü İmam Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'ndan gönderilen cevap yazısında sadece Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun değil kampüsteki diğer binaların da riskli olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Karacasu Kampüsü"ndeki binalarımız 2001 yılı deprem yönetmeliği öncesi yapılardan olup riskli bina olarak değerlendirilmiştir. 2012 yılından itibaren her yıl Kalkınma Bakanlığı'na üniversitemiz yatırım programına alınması için Sosyal ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binası yapımı teklif edilmektedir. Aynı zamanda il koordinasyon kurulu toplantılarında da yeni bir Sosyal ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binası yapımı ihtiyacı gündeme getirilmektedir. Karacasu kampüsü çevre düzenlemesi ve onarımı için 2016/249331 ihale kayıt numaralı KSÜ Rektörlüğü Fakülte ve Yüksekokul Büyük Onarım İşi kapsamında öğrenci otoparkı, kamelya yapımı, gölet çevre düzenlemesi ve aydınlatması yapılmıştır. Geçmiş yıllarda da buna benzer onarım ve tadilat işleri Karacasu kampüsünde yapılmıştır."

CHP MİLLETVEKİLİ ÖZTUNÇ'DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç konuya dair Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer vermişti:

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Karacasu Kampüsü'nde Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, 2 bloktan oluşan Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ile 10 odalı Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Uygulama Oteli bulunmaktadır. Yaklaşık 6 bin öğrencinin eğitim gördüğü binalar, 2001 deprem yönetmeliği öncesinde yapıldığı için riskli bina kapsamına alındı, ancak aradan geçen zaman içerisinde okul boşaltılmadı ve öğrenciler bu riskli binalarda eğitim görmeye devam etmektedir. Buna istinaden;

- 6 bin öğrencinin öğrenim gördüğü bu kampüsteki binaların riskli olduğuna dair raporlar bulunmasına rağmen, neden öğrencilerin hayatlarını tehlikeye atarak eğitime devam edilmektedir?

- KSİÜ Karacasu kampüsünde öğrenim gören öğrencilerin taşınması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

- 2012 yılından beri KSİÜ Rektörlüğünün riskli binalar yerine yeni binalar yapılması yönündeki talepleri neden dikkate alınmamıştır?

- Kahramanmaraş’ta yaşanacak olası bir deprem durumunda gerçekleşecek facianın sorumluluğunu alacak mısınız?

6 BİN ÖĞRENCİNİN HAYATININ KIYMETİ YOK MU?

Karacasu Kampüsü'nde depreme dayanıklı olmadığı devlet tarafından açıklanan bu binaları depremden önce devletin yıkması daha doğru değil mi? Burada okuyan ana kuzularının canının kıymeti yok mu? Karacasu Kampüsü'nde eğitim bir an önce sonlandırılmalı ve geçisi olarak Avşar Kampüsü'nde bu öğrenciler için mekanlar ayarlanmalıdır.

Haber46 olarak konuyu sık sık gündeme getireceğimizin bilinmesini istiyoruz.