Çok sayıda davetlinin katıldığı panelde, açılış konuşmasını yapan Toprak Mahsulleri Ofisi Gaziantep Bölgeden Sorumlu Müdürü Coşkun İYİSABANCI kampanya hakkında bilgi verdi.

Panelde konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ise ekmek israfının önlenmesine vurgu yaparak “İsraf edilen her dilim ekmek çiftçinin alın teri, dünyadaki aç insanların hakkı, biz Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak il ve ilçelerimizde eğitim ve yayım çalışmaları ile halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımız yıl boyunca devam edecek umuyorum ki ilimizdeki ekmek israfını önleyeceğiz” dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir SALTALI ise katılımcılara teşekkür ederek, ekmek israfının önlenmesi için düzenlenen panelin önemli bir adım olduğunu Fakülte olarak kampanyaya destek verdiklerini söyleyerek, ekmek israfının önlenmesi için eğitim çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cuma AKBAY moderatörlüğünde yapılan panelde; Yrd. Doç. Dr. Emine İKİKAT TÜMER, Tarım Ekonomisi son sınıf öğrencisi Şeyma KISAKÜREK “Kahramanmaraş'ta Ailelerin Ekmek İsrafı Analizi” konulu araştırmayı paylaşırken, analiz sonuçlarına göre Kahramanmaraş'ta bir günde 17 bin 70 adet ekmeğin israf edildiğini belirttiler.

Yrd. Doç. Dr. Sinan ÇOLAKOĞLU'nun “Ekmek Kalitesi ve Bayatlama Nedenleri” konulu sunumunun ardından Gıda Mühendisi Mehmet ÇAĞMAN “Ekmek İsrafında Üretim, Satış ve Tüketim Kusurları” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Panelde Kahramanmaraş Belediyesi'ni temsilen söz alan İşletme ve İştirakler Müdürü Dr. Ali Rahmi KAYA; “Kahramanmaraş Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası olarak beslenme ve ekmeğin israf edilmemesi konusunda asıl tüketilmesi gereken Tam Buğday Unlu Ekmeği 2011 yılından bu yana ürettiklerini ve bu konuda sektörde öncü konumda olduklarını dile getirirken, yine Halk Ekmek olarak gerek unlu mamullerin üretimi, gerekse sevkiyatı ve satışı esnasında “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği” hükümlerine uygun olarak çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Sunumların ardından Kahramanmaraş Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırlamış oldukları bayat ekmekten yapılan tatlı ve tuzlular ikram edildi. Bayat ekmeğin değerlendirme yöntemleri görsel olarak katılımcılara anlatıldı. 

Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü'ne bağlı Halk Ekmek Fabrikasında üretilen ekmek çeşitlerinin tanıtımı yapıldı.

KSÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü öğrencilerinin ekmek israfına dikkat çeken tişörtleri ile ekmek israfının önlenmesine yönelik dağıttıkları liftler ilgi çekti.