KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı.  Konuşmasına bütün öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlayarak başlayan Rektör Deveci, görev başındaki öğretmenlere başarılar,  yaşamını yitiren öğretmenlere Allah’tan rahmet, hasta olanlara acil şifalar diledi.

Öğretmenlerin, bireylerin yaşamında kalıcı izler bıraktığını kendi yaşamından örneklerle aktaran Rektör Deveci, genç öğretmen adaylarına seslenerek “Öğrencilerinize yalnız dersleri değil erdemli, doğru, dürüst, çalışkan olmayı da aşılayın. Tabi bunları kendi yaşamınızda da tatbik etmeyi unutmayın.” diye konuştu.

Yüce kitabımız Kur’an’ın ilk emrinin ‘Oku’ olduğunu hatırlatan Rektör Deveci, bunun dinimizin ilime verdiği önemin en önemli kanıtı olduğunun altını çizdi. İdeal bir öğretmenin mesleki bilgi ve donanımının yanı sıra ahlaklı ve erdemli olması gerektiğini ifade eden Rektör Deveci, konuşmasını Bosna-Hersek’in merhum lideri Aliya İzzetbegoviç’in ‘Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.’ sözleriyle tamamladı.

KSÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Soysal ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Seher Atmaca da birer selamlama konuşması yaparak bütün öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladılar.

Program kapsamında Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ramazan Yirci ise geçtiğimiz günlerde ebediyete intikal eden öğretim üyemiz Prof. Dr. Abdurrahman Boran’ı anlatan bir konuşma yaptı.

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından KSÜ Türkoğlu Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Okutman Memduh Atalay “Ruh ve Mana Cephesinde Öğretmenin Önemi” konulu konuşmasını gerçekleştirdi.

“Bizim kültür ve medeniyet tarihimizin en belirgin damarlardan birkaçını sayacak olursak hiç şüphesiz medeniyetimiz için aşk ve rüya medeniyeti ifadelerini kullanmamız mümkündür.” diyen Atalay,“Türk İslam medeniyeti bir aşk medeniyetidir. Öyle olmasaydı dağdaki yabani hayvanlar için vakıflar; hasta, garip ve yoksullar için darülacezeler, şifahaneler kurulmazdı.” diye konuştu.

Çocuklarını iyi ve donanımlı öğretmenlere emanet etmek için kayıt dönemlerinde yarış içerisine giren ailelere seslenen Atalay, “Okullar açılacağı zaman anne babaları bir ‘iyi öğretmen’ telaşı sarar. Üstelik bu iyi öğretmen arayışında kastedilen şahsiyet, birikim, dünya tasavvuru, milli ve ahlaki duruş değil çoktan seçmeli sorularda en fazla doğruyu veya en çok neti kim çıkarttırabilir sorusundan neşet etmektedir. Bu sebeple işin şuurunda olan öğretmenler de anne babaların iyi öğretmen aramaları gibi iyi anne baba aramaktadır. Çünkü kültür ve değerler bakımından milli, yerli, ahlaki temellere sahip ailelerin çocukları günlük telaş ve tüketim çılgınlığının üzerine çıkabilme alt yapısına sahip olunca bunun üzerine medeniyet, millet, devlet değerlerini inşa etmek kolay oluyor. Yoksa akademik başarı ile tüketim çılgınlığı arsında, sürekli kazanmaya daha doğrusu yenmeye odaklanmış bir öğrenci ile yarınları kurmak mümkün olmadığı gibi başarılı ama anormal ifadesinde kendini bulan nesiller yetiştirmiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.

“Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmayacağı herkesin malumudur ama idealist bir öğretmen, eğri cetveli de çizgisini de düzeltme kudretine malik bir ruh kuvvetini taşımaktadır.” ifadelerini kullanan Memduh Atalay, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Kaderimizin hakikatinin işleyicisi, karakterimizin yapıcısı, kalbimizin çevrildiği her yönde kalbimizin ayarcısı öğretmendir. Fertler gibi nesiller de onun eseridir. Farkında olsun olmasın, her ferdin şahsi tarihinde öğretmenin izleri bulunur. Devletleri ve medeniyetleri yapan da yıkan da öğretmendir. Öğretmene değer verildiği, öğretmenin hürmet gördüğü ülkelerde insanlar mesut ve faziletlidir. Öğretmenin şahsiyetini sendikasıyla, partisiyle, futbol takımıyla, aracının markası, evinin metrekaresi ve özel ders geliri ile ölçüldüğü bir toplum ruh ve mana cephesiyle hasta bir toplumdur.”

Öğretmenler Günü kutlamaları kapsamında Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesine atamaları yapılan öğretim üyelerinin binişleri Rektör Deveci ve protokol üyeleri tarafından törenle giydirildi. Törende ayrıca Eğitim Fakültesi tarafında Öğretmenler Günü münasebetiyle düzenlenen futbol turnuvasında birinci olan takım birincilik kupasını Rektör Deveci’nin elinden aldı.

Program, öğrencilerin okudukları şiirler, folklor gösterileri ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarının müzik dinletisiyle devam ederken, Rektör Deveci ve kutlama programına katılanlar, etkinlikler sonrasında Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları tarafından öğretmenler günü için hazırlanan resimlerin yer aldığı sergiyi gezdiler.