18 Haziran tarihinde başlayacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesi İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet öğrencilere uyarılarda bulundu. Lisans Yerleştirme Sınavı’nı bir maraton koşusuna benzeten Murat Acet, "Öğrencilerimiz sınava 15 günün kaldığı bu dönemde soğukkanlılıklarını korumalı ve planlı bir şekilde hazırlanmalılar" dedi.
LYS’lere az bir süre kala zamanı verimli değerlendirmenin ne kadar önemli olduğunu söyleyen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, "Bir yıla yayılan, uzun ve yoğun bir sınava hazırlık sürecini geride bıraktık. Bunu bir maraton koşusuna benzetecek olursak son düzlüğe girmiş bulunmaktayız. Öğrenci arkadaşlarımıza teknik ve psikolojik hazırlıklarının başında en çok tavsiye ettiğimiz şey soğukkanlılıklarını korumaları. Çünkü sınava 15 gün kala yaşanabilecek olan yorgunlukla beraber sıkıntıları, soru işaretlerini, ertelemeleri, bırakmaları, önümüzdeki yıl yeniden hazırlanabilir miyim? kaygısını yeniden gündeme getiriyor. Bu yüzden öğrencilere kalan 15 günü planlayarak, geçmiş yılların sorularını çözmelerini, küçük konu tekrarlarıyla beraber ilerlemelerini tavsiye ederiz. 18 ve 26 Haziran’da yapılacak olan sınavlara da bu şekilde küçük hazırlıklarla devam etmelerini öneriyoruz" şeklinde açıklamalar yaptı.
"AİLELER KUŞKUSUZ DESTEK OLMALI"
Bu süreçte velilere düşen sorumluluklara da değinen Acet, "Velilerimiz en az öğrencilerimiz kadar yoruldular. Doğal olarak da çocuklarının gelecekleri açısından en güzel bölümlerde okumalarını istiyorlar. Bu dönemde ailelerimizin yapması gereken en önemli şey kuşkusuz destek olmak. LYS kişiliğimizi değil test tekniğimizi ölçen türden bir sınav. Aileler bunun bilincinde olarak, son 15 gününü öğrencilerimizin daha rahat geçirebilecekleri bir ortam hazırlayarak geçirmeliler" dedi.
DEĞİŞİKLİKLERE DİKKAT
"2016 ÖSYS sınavlarında birçok değişiklikle karşılaştık. Öğrenci arkadaşlarımızın hem sınava hazırlık hem de tercih süreçlerinde daha motivasyonlu bir şekilde istedikleri bölümü kazanabilmeleri için bu değişiklikleri bilmelerinde fayda var" diye konuşan Acet, "İlk değişikliği YGS sürecinde yaşamıştık. 140 olan taban puanı 150’ye çıkmıştı. Ancak bizi tercih döneminde ilgilendiren birkaç değişikliğimiz var. Bunlardan bir tanesi geçen yıl tıp ve hukuk fakülteleri için uygulanmaya başlanan taban sırası uygulaması. Bu yıl mühendislik ve mimarlık bölümleri için de geçerli olacak. Bir diğeri de bugüne kadar 30 olan tercih hakkı bu yıl itibariyle 24’e düşürüldü. Teknik anlamda öğrencilerimizi çok fazla etkilemeyecek. Çünkü çok az bir öğrenci 24. ve 30. tercihi arasında yerleşiyor. Ama yine de özenli bir tercih listesi çıkarmak için bu değişiklikleri bilmekte fayda var. Öğrencilerimizin bu dakikadan sonra psikolojik olarak sınava hazırlamaları, daha gerçekleşmemiş bir sınav olduğu için çok fazla kaygı yaratmamalarını ve yaşamlarında radikal değişiklikler yapmamalarını tavsiye ediyorum" şeklinde tavsiyelerde bulundu.