Macaristan’da anaokuluna giden 100 Macar öğrenci Türkçe öğrenecek.

2010 yılında İstanbul’un Pendik ilçesiyle kardeş şehir olan Budapeşte’nin Kispest ilçesi arasında 8 yıldan bu yana devam eden ilişkiler meyvelerini vermeye devam ediyor. Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin’in isteği üzerine Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Kispest Belediyesine ait Gökkuşağı Anaokulu’nda bugünden itibaren haftada 1 gün 4 saat boyunca Türkçe dil dersleri verecek. Projenin açılışına Kispest Belediye Başkanı Peter Gajda, Kispest Milletvekili Sandor Buranyi, TİKA Macaristan Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ve Budapeşte Yunus Enstitüsü Müdürü Yakup Gül katıldı.

Belediye Başkanı Peter Gajda, yaptığı konuşmada ilçelerinde Türk kültürünü tanıtmak için büyük gayret sarf eden ve başarılı çalışmalar yapılmasını sağlayan Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin’e teşekkür etti. Kendilerinin de Pendik’te tanıtıcı faaliyetlerde bulunduğunu belirten Gajda, bu projeyi hayata geçirecek olan Budapeşte Yunus Emre Enstitüsüne şükran duyduğunu kaydetti.

Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül ise, Pendik ve Kispset Belediyeleri arasındaki bu anlaşmanın diğer ayağının İstanbul’da gerçekleşmesini temenni ettiğini, enstitü olarak Türk kültürünü Macaristan’da tanıtmaya çalışmalarına rağmen Türkiye’de de Macar kültürünün tanıtılmasına önem ve değer verdiklerini söyledi. Gül, program çerçevesinde çocuklara Türkçe kelimeler, ifadeler, şarkılar, Türk oyunları, çocukların dama zevkine yönelik Türk yemekleri, tatlılar öğretileceğini belirtti.

Kispest Belediye Başkanı Peter Gajda, konu ile ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada ise, 2010 yılından bu yana kardeş şehir oldukları Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin ve ekibine çok teşekkür ettiklerini, çocukların geleceğin temel direkleri olduğunu kaydetti. Gajda, Türkçe ve Türk kültürünü öğrenecek olan bu miniklerin iki ülke ilişkilerinin daha da güçlenmesine çalışacaklarını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Gül ise, Pendik ve Kispest Belediyeleri arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Kispest Belediyesine bağlı Gökkuşağı Anaokulu’nda Türkçe etkinliklerin başladığını söyledi. Gül, yaklaşık 100 minik Macar öğrenciye Türk dilini, kültürünü ve sanatını tanıtan bir etkinlik gerçekleştireceklerini belirterek, ‘‘Programımız içerisinde Türkçe şarkılar, türküler, Türkçe oyunlar ve Türk diline ait birçok kelimeler öğretilecek. 4 ay boyunca sürecek olan etkinlik sonunda ortak bir programla programı sonlandırmış olacağız. Çocuklar öğrenmiş oldukları Türk kültürüne yönelik etkinliklerin performansını sahnede sergileyecek’’ dedi.

4 ay sürecek olan program çerçevesinde 100 Macar çocuğa Türkiye’de çocuklar arasında çok sevilen Barış Manço’nun “Arkadaşım Eşek” şarkısı ve diğer çocuk şarkıları öğretilecek. Türk kültürünü yansıtan oyunlar, Türk mutfağının yemekleri ve tatlıları da hem minik öğrencilere hem de velilerine öğretilecek.