Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Üsküdar Belediyesi ve Kandilli Derneği tarafından “Kandilli Yazmaları İhya Projesi Uygulama Merkezi” ile ihya ediliyor.
Kullanım alanları farklı olsa da Anadolu’dan gelen ortak kültürün simgelerinden biri olan yazma, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Üsküdar Belediyesi ve Kandilli Derneği tarafından “Kandilli Yazmaları İhya Projesi Uygulama Merkezi” ile ihya ediliyor.
Türkülere konu olmuş, Osmanlı hanım sultanların saraylarında baş tacı edilmiş Kandilli Yazmaları, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi’nin desteğiyle Kandilli Derneği tarafından kurulan ’Kandilli Yazmaları İhya Projesi Uygulama Merkezi’ 21 Nisan’da açılıyor.
İstanbul’un Boğaziçi semtlerinden biri olan Kandilli, yalıları, koruları ve sokaklarıyla olduğu kadar geçmişi 19. yüzyıla dayanan yazmalarıyla da meşhur. Sultan Abdülmecid’in kız kardeşi Adile Sultan ve kızı Cemile Sultan’ın Kandilli’deki saraylarında da kullanılan yazmaların genç kuşakla buluşturulması için hazırlanan merkez ile ustalar çırakları eğitecek ve gelenek yaşatılacak.
Merkez açılışının ardından FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Üye. Prof. Dr. Aydın Uğurlu ile Öğr. Gör. Akın Oktay, Sibel Eyüpoğlu, Veliye Martı ve Nedim Yapar, yazmacılık konulu panelde Kandilli Yazmalarının geçmişi ve geleceği hakkında konuşacaklar. Aynı gün S. Senem Uğurlu’nun ’Bâcıyan-ı Rûm Yazmaları’ koleksiyonu sanatseverlerle buluşacak. Selçuklular döneminde Anadolu’da kadınlar tarafından kurulan Bacıyân-ı Rûm (Anadolu Bacıları) Teşkilatı’nın üyelerine ait yazmalarının, fotoğrafların görüleceği sergi, panel ve açılış 21 Nisan 2016, 14.30’da FSMVÜ Kandilli Yerleşkesinde takip edilebilir.