Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen; mesleksizlere, özel politika gerektiren kişilere meslek kazandırmayı amaçlayan “Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi Projesi” (MESGEP) açılış toplantısı 17 Aralık Salı günü Başkent Öğretmenevi'nde yapılacak. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılarak bir konuşma yapacağı toplantıda, bakanlık Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz projeyle ilgili bilgi verecek.

Toplantıya projenin pilot illerinden biri olan Kahramanmaraş'tan İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Mesut ALKAN'da katılacak.

Şiddet gören kadınlara meslek eğitimi 

İstihdama yönelik bir mesleği olmayan genç işsizlere, dezavantajlı gruplara ve mesleğini değiştirmek isteyenlere ilgi ve yetenekleri göz önüne alınarak meslek edindirmeyi, becerilerini üst seviyelere çıkarmayı amaçlayan proje için aralarında Adana, Bingöl, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Çankırı, Aydın, Bursa, Balıkesir ve Gaziantep'in de bulunduğu 35 il pilot olarak seçildi. 

Bu kentlerde özel politika gerektiren ve dezavantajlı gruplar olarak tanımlanan bireyler ve ihtiyaçları saptandı. Hedef kitle ”˜engelliler' ve ”˜diğer dezavantaj grupları' olmak üzere iki grupta toplandı. Engelliler grubunda ortopedik, zihinsel, görme ve işitme engelliler yer alırken diğer dezavantajlılar grubu hükümlüler/eski hükümlüler, güvenlik sebebiyle göç edenler, muhtaç durumdaki dul/yetimler ve şiddet gördüğü için evinden ayrılmış kadınlardan oluştu.

Bu grupların ilgi ve eğilimleri ile sektörlerin acil ihtiyaçları dikkate alındı. Bu veriler doğrultusunda açılacak meslek edindirme kursları tespit edildi.

Projenin açılış toplantısında bu araştırmanın sonuçları kamuoyuna açıklanacak.
        
Ücretsiz kurslar açılıyor

35 ilde açılacak ücretsiz kurslara;

- Herhangi bir nedenle örgün ya da yaygın eğitim dışında kalmış, eğitime erişim fırsatı bulamamış ya da ortaöğretim kurumlarından mezun olan ancak bir mesleği bulunmayan 15 yaş üzere gençler,
- Denetimli serbestlikten yararlananlar,
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yurtlarında kalan 15 yaş üzeri gençler,
- Engeli dolayısıyla eğitime erişemeyenler,
- Herhangi bir nedenle özgürlüğünden yoksun 15 yaş üzeri gençler, yetişkin kadın ve erkekler, 
- Mesleki beceri kazanmak isteyen ev hanımları, dul ve yetimler, 
- Göç etmiş kişiler katılabilecek.

Meslek edin, gelecek senin!  

Kurslara katılacaklara Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından ”˜yeterlilik belgesi' verilecek ve bu belgeyle iş bulma imkanı artacak. ”˜Meslek edin, gelecek senin' sloganıyla yola çıkan projeyle ilgili ayrıntılı bilgiye mesgep.meb.gov.tr adresinden, 444 4 632 numaralı telefondan ulaşılabilecek.

Kurslara katılmak isteyenler internet üzerinden form doldurabilecekleri gibi Halk Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırabilecekler.