Almanya'da verilen Meslekte İlerleme Eğitimini Teşvik Kanunu (AFBG) işe yaradı. Meister-BAFöG olarak adlandırılan bursa başvuranların sayısı son yedi yıl içinde arttı. Burs sayesinde geçen yıl 172 bin kalifiye eleman teşvik gördü.

Eğitim Bakanı Johanna Wanka, yasa değişikliğine giderek Meister-BAFöG’ü da daha da cazip hale getirmek istiyor. Bakan, mali desteği arttıracak, teşvik yapısını iyileştirecek ve teşvik alanların sayısını arttıracak. Bakanın önem verdiği konulardan iri de aile hayatı ile meslekte ilerleme eğitiminin birbirini engellememesi. İstatistiklere göre erkeklerde bu bursa talip olanların sayısı artıyor.

Ancak kadınların oranı üçte bir oranında ve 2014 yılında bir önceki yıla göre 0,7 oranında azalma kaydedilmiş. Bakan bu oranın bir an evvel yükselmesini istiyor. Aksi takdirde toplumun ihtiyaç duyduğu sanayi ustaları, zanaat ustaları, teknik işletmeciler, sosyal ve bakım mesleklerinde uzman ve yönetici kadro eksik kalacak. Meister-BAFöG ise ders ve imtihan ücretlerinin yanı sıra derse hazırlanma masrafları, ustalık projesini tamamlama, kendi geçimini ve çocukların bakımını sağlama masraflarını karşılamada destek oluyor. 1 Ağustos 2016 tarihinde üniversite öğrencilerine verilen BAFöG gibi Meister-BaFöG miktarı da artacak.