Almanya'da meslek eğitimi ile ilgili 2014 yılına ait istatistikî rakamlarının açıklanması ile birlikte tartışmalar tekrar hız kazandı. Federal İstatistik Dairesi geçen yıl 518 bin meslek eğitim yerinin ancak doldurulabildiğini duyurdu. Bu sayı, bir önceki yıla kıyasla iyileşme beklenirken yüzde 1,4 oranında geriledi. Meslek eğitimi alanların sayısı ise 1,36 milyon kişi olarak açıklandı. Bu sayı ise bir önceki yıla göre yüzde 2,4 oranında daha az. Federal hükümet konunun öneminden yola çıkarak işletmeler için çıraklık desteği adı altında 1,3 milyar Euro ile teşvik desteği vereceğini açıkladı.

Ticaret ve meslek odaları ise öğrencilerin meslek yerleri hakkında yeteri kadar bilgilendirilmediğinden yakınıyor. Nüfus olarak en kalabalık eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) durum diğer eyaletlerden daha kötü durumda. Bu eyalette boş kalan meslek eğitim yeri sayısında yüzde dört oranında bir gerileme kaydedildi. Durumun iyileşmesini bekleyen ve gidişattan en fazla etkilenen sanayi ve ticaret odası yetkilileri durumdan şikayetçiler. Geçtiğimiz günlerde federal kabinede kabul edilen 2015 Meslek Eğitimi raporunda da durumun iç açıcı olmadığı vurgulanmıştı.

ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEYE YÖNELDİ

Bir taraftan boş kalan meslek eğitim yeri diğer taraftan meslek yapacak yer bulamayan çırak adaylarının tartışmasında sonuç farklı sebeplere bağlanıyor. İlk sebep olarak da öğretmen ve velilerin öğrencileri üniversiteye geçişe teşvik etmeleri. 2014/2015 yılında üniversiteye başlayanların sayısı rekor kırarak 2,7 milyona ulaştı. Bir ikinci sebep ise okulların öğrencilere verdiği eğitimin beklentileri karşılamaması olarak dillendiriliyor. Göçmenlerdeki en büyük sebebin ise yabancı isimden dolayı başvurulara cevap alınamaması olduğu biliniyor.

Ayrıca meslek yapacak öğrencilerin meslekleri tanımamalarından kaynaklanan tutumları da sebepler arasında. Halk arasında bilinen ve tecrübesi yapılan 10-12 mesleğe aşırı derecede başvuru yoğunluğu yaşanırken bunun dışındaki yüzlerce mesleğe başvuruların en az seviyede kaldığı dillendiriliyor. Devlet teşvikleri konusunda bilgi sahibi olunmadığı içinde ikametinden daha uzak yerlere başvuru yapan öğrenci neredeyse hiç söz konusu değil. Meslek odaları bundan dolayı öğrencilerin okulda daha iyi bilgilendirilerek daha isabetli yönlendirilmelerini istiyor.