Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin finanse ettiği METEK Projesi, Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı'nı Kahramanmaraş'ta yaptı. Mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir, sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedefleyen proje, Kahramanmaraş'ın da içinde bulunduğu 21 pilot ilde uygulanıyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK), Kahramanmaraş Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ve iki yıl sürecek olan proje, 21 pilot ilde uygulanıyor.

Kahramanmaraş'ta düzenlenen toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı ve METEK Projesi yürütücüleri projeye ilişkin bilgi verirken, iş dünyasından temsilciler de mesleki eğitimden beklentilerine ilişkin görüşlerini aktardı.

Toplantıya Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, Kahramanmaraş Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Uzunlar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Baş, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Deniz Tuncel, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Başkanlığı Projeler Koordinatörü Osman Yalçın, METEK Projesi İletişim Eş Uzmanı Abidin Yüzgeç, METEK İletişim Kilit Uzmanı C. Tamer Altunay, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Sandalyeciler Odası Başkanı Mehmet Geçkil, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Ülker, Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan ile Kahramanmaraş'taki meslek liselerinin yöneticileri, öğretmenleri, iş dünyasından temsilcilerle, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde de öğrenciler, veliler, rehber öğretmenler ve kariyer danışmanları için kariyer seçimi ile rehberliğine ilişkin uygulamalı bir çalışma gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında öğrencilerin ilgi, beceri ve yeteneklerini nasıl keşfedecekleri uygulamalı olarak gösterildi ve buna uygun meslek alternatifleri anlatılırken, kariyer seçimi oyunları da uygulandı.

Sabahki toplantıda proje uygulamasında yer alan diğer konuşmacılar tarafından, METEK projesinin mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedeflediği vurgulandı. Bu hedefe ulaşmada da eğitim ve iş dünyasının tüm unsurlarının ihtiyaçlarının dikkate alınacağı, bu kesimlerin görüşlerinin de kalite güvence sistemine yansıtılacağı belirtildi. Konuşmacılar kalitenin asıl çıktısının, mesleki eğitim alan mezunların istihdam edilme oranı ve çalışacakları işlerin niteliğiyle anlaşılacağının altını çizdi. Proje kapsamında Ulusal Kalite Güvencesi Sistemi ve Merkezi'ni oluşturmak

için bir Strateji Çalışma Grubu oluşturulurken, bu grup kamu, meslek kuruluşları, işçi ve işveren organizasyonlarıyla bağlantılı olacak.

METEK Projesi ve Hedefleri

Mesleki ve teknik eğitimin, eğitim sistemi içindeki payının artırılması çok uzun bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı'nın öncelikleri arasında yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu bağlamda, mesleki ve teknik eğitim kurumlarınca verilen eğitimin, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına daha duyarlı hale getirilmesi yönünde birçok projeyi hayata geçirdi ve çıktıları da uygulamaya koydu. METEK Projesi de, bu alanda yapılan çalışmaların bir devamı niteliğinde olup, mesleki teknik eğitim sisteminin kalitesini güçlendirmeyi ve bu yönde bir izleme sisteminin kurulmasını öngörüyor. Geliştirilecek sistemin pilot uygulaması önceden seçilmiş 21 ilde yapılacak, sonuçlar değerlendirilecek ve gerekli revizyonlardan sonra mesleki eğitimde ulusal kalite güvence sistemine son hali verilecek.

Neler yapılacak?


METEK Projesi kapsamında şu işler gerçekleştirilecek:


* Ulusal kalite güvencesi stratejisi ve eylem planı hazırlanacak.

* Mesleki teknik eğitim okullarında uygulanmak üzere bir öz değerlendirme sistemi oluşturulacak.

* Proje kapsamında belirlenmiş meslek alanlarında müfredat geliştirilecek.

* Öğretmen ve yönetici eğitimleri gerçekleştirilecek.

* Kariyer danışmanlığı alanında görev yapan öğretmenlere eğitim sağlanacak.

* Mesleki eğitimdeki kalite değişimini genel kamuoyuna ve hedef kitlelere anlatmak, farkındalık oluşturmak için çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.

Projenin uygulama illeri

METEK Projesi kapsamında Diyarbakır, Sivas ve Trabzon'da bölge ofisleri açıldı. Projenin uygulandığı 21 il ise şöyle:

Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Trabzon, Van, Yozgat. ”“MEM BASIN