Türk Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Tevabil Akıncı Milli Eğitim Bakanlığı'nın dağıttığı tabletlerle toplumun gözünü boyadığını ifade etti.
Akıncı Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı açıklamada 15 Mart 2015 tarihinde yapılan YGS sınavına rekor düzeyde katılım olduğunu hatırlattı.
Bu katılımın istatistiki olarak ayrıştırıldığında son 5 yılda soru cevaplandırmadan tutunda barajı aşan öğrenci sayısına kadar müthiş bir derecede gerilemenin olduğunun görüleceğini ifade eden Akıncı, "Bu da gösteriyor ki Milli Eğitim Bakanlığı sistemle bu kadar oynarsa başarıda düşüşte o kadar çok olur.
Milli Eğitim ve ona bağlı kurumlar SOS vermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı süslü laflarla yapmış olduğu çeşitli projelerle, dağıtmış olduğu tabletlerle eğitimde kaliteyi arttıracağını iddia ederek toplumun gözünü boyamaya çalışmıştır" diye konuştu.
Milli Eğitimde 13 yıl'da 5 bakanın değişmesi, her bakanın geldiğinde sistemle oynayıp kendi kafasına göre sistem değişikliğine gitmesinin sistemler kargaşasına sebebiyet verdiğini öne süren Akıncı "Milli eğitimle uzaktan yakından alakası olmayan bürokratların Milli Eğitim Bakanı yapılması da işin cabasıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere, siz milli eğitimi amacınıza uygun siyasallaştırmaya çalışırsanız verim alamazsınız. Liyakatsiz kişileri sadece bir sendikaya üye olduklarından dolayı, bir partinin kapı kulu olduklarından dolayı Türkiye genelinde idareci yaparsanız eğitim öğretimdeki kaliteden bahsedemezsiniz" ifadelerini kullandı.
Nitelikli elemanların kurumlardan uzaklaştırılmasının eğitimde boşluğa sebebiyet verdiğine dikkat çeken Akıncı
"Eğitim bu boşluğu kabul etmez buda öğrenciye yansıyarak başarısızlık oranının yükselmesine sebebiyet vermiştir.
Gecesini gündüzüne katarak daha iyi nasıl başarırım diye çalışan idarecileri bir çırpıda okullardan uzaklaştıranlar bu durum karşısında birkez daha düşünmeliler. Eğitimdeki kötü gidişi görmezden gelerek, üzerini kapatarak, olmamış gibi görerek kaliteyi arttıramazsınız. Dünya ülkelerindeki üniversitelerde başarı grafiği sürekli yükselirken ülkemizde bu düşüşlerin yaşanması kabul edilir bir olay değildir" diye konuştu.
YGS sınavının son beş yıllık istatistiğinin kaybedilen irtifa, düşen kalite ile bilgisiz beceriksiz bir toplum olma yolundaki gidişi gösterdiğini anlatan Akıncı şunları kaydetti: "Son dört yılın en düşük Türkçe ortalaması, matematik ortalaması yürekleri acıtıyor. Bu düşüşler öyle küçülterek anlatılacak düşüşler değildir, yarı yarıya olan bu düşüşleri ilgililer çok iyi hesap etmeli, milli eğitimin dokusuyla oynamaktan vazgeçmeliler."