Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'ne bağlı Aydın Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu’nda hizmet içi eğitim programı kapsamında, üç gün sürecek olan "İncirde Entegre Mücadele" adlı bir eğitim programı başladı. Eğitim programında mühendislere seslenen İstasyon Müdürü Selim Arpacı, kuru incirin yüzde 29’unun kayıtlı organik üretildiğini, bu sebeple yüksek kalite ve yüksek verim elde etmek için ziraat mühendislerine büyük görevler düştüğünü söyledi.

Müdür Arpacı, eğitim kapsamında en az ilaçla ve en az masrafla en yüksek verimi elde etmenin tekniklerini mühendislere aktaracakların belirtti. En az ilaç, ticari gübre ve kimyevi madde kullanımıyla en yüksek verimli kaliteyi elde etmenin prensiplerini ziraat mühendislerine anlatacaklarını belirten Arpacı, “İlaca ihtiyaç duymadan hastalıklı dalların kesilmesi, zararlı meyvelerin toplanıp imha edilmesi ve bahçeye yayılmadan önüne nasıl geçilebilir, uygun budama, ağacın tacından uygun ışıklandırma gibi konularda bilgiler verdik. Bu verdiğimiz eğitimler çiftçiye en iyi şekilde aktarılırsa incirde mantar enfeksiyonu olmayacak, ağacın besleyebileceği kadar meyve tutması sağlanacak, toprağın uygun zamanda işlenip meyve kaybı ve hastalığına son verilmiş olunacak.” dedi.

Dağlık alanlarda zor şartlarda incir yetiştirildiğini, üreticilere yardımcı olma noktasında büyük görev ve sorumluluğun mühendislere düştüğünü söyleyen Selim Arpacı, “Aydın’ın dağlık alanlarında yetiştirilen incirlerin yerlerini bir görseniz, Karadeniz’deki dağlık alanlarda yetişen fındık bölgeleri gibi, hattâ Antep’te fıstığın yetiştirildiği yerlerden daha meyilli, daha sarp yerlerde bölgemizde incir yetiştiriciliği yapılıyor. Çok zor şartlarda yapılıyor. Bu manada gerçekten kimyasal kullanımı, mücadele anlamında çok çok az. Kuru incir yetiştiriciliğindeki üretimimizin yüzde 29'u kayıtlı organik olarak üretiliyor. Başka ürünlerle kıyasladığın zaman bu yüksek bir oran. İncirin müşterisi her zaman artıyor. Biz de üretim alanlarını arttıramıyorsak, en azından birim alandan yüksek kalite ve yüksek verimi amaçlamak için araştırma çalışmalarına bizlerin ve sizlerin ortak yönlendirerek buradaki verimi arttırmaya ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.

Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu tarafından ziraat mühendislerine incir yetiştiriciliğinde kültür işlemleri, incirde budama, incirde döllenme (ilekleme), hasat, kurutma, işleme, depolama, aflatoksin yöntimi, bahçede incir zararlıları ve entegre mücadele yöntimi, kurutma ve depolama aşamasındaki zararlılar ve entegre mücadele yöntemi, incirde kök, gövde, dal hastalıkları ve mücadele yöntemi, incirde meyve hastalıkları, temiz ilek elde edilmesi yöntemi gibi konularda eğitim verilecek. Türkiye’de incir tarımının yaygın olduğu Samsun, Bursa, Sinop, Şanlıurfa, Adana gibi 13 ilden 27 ziraat mühendisin katıldığı eğitim üç gün sürecek.