Muş’un Hasköy ilçe Kaymakamlığı'nın başlattığı okuma yazma kursu seferberliğinde 120 kadın, okuma-yazma öğreniyor.

Muş'un Hasköy ilçesinde başlayan okuma yazma kurslarına bayanlar büyük ilgi gösteriyor. Okuma yazma oranını arttırmak üzeri ilçe kaymakamlığının başlattığı kurslar Halk Eğitim Merkezi tarafından veriliyor. İlçe merkezi ve köylerde olmak üzere açılan 9 okuma yazma kursuna 120 ev hanımı katılıyor. Yaşları 40 ile 65 arasında değişen kursiyerlerden birçoğu, Türkçe konuşmayı bilmiyor. Fakat açılan kurslarda bayanlar hem Türkçe okumayı öğreniyor, hem de yazmayı. Kursa katılan bayanların birçoğu hastanelerde, yolculuklarda zorluk çektikleri için kursa katıldıklarını belirtiyor.

"DOKTORA KAÇ YAŞINDA OLDUĞUMU SÖYLEYEMEMİŞTİM"

Ankara’da hastanede doktorun kaç yaşında olduğunu sorduğunu ve cevap veremediğini belirten 60 yaşındaki Aynur Özbek, şunları söyledi: "60 yaşındayım, ben Ankara’da doktora gittim. Doktor yaşımı, kilomu sorduğunda ben cevap vermedim. Cevap vermediğim için çok utandım. Ondan sonra köye geldim. Ben de okuma yazmayı çok istiyordum. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün okulumuzda okuma yazma kursunu açtığını duydum. Duyar duymaz hemen okula gelip, kursa kaydımı yaptırdım. Hafta içi her gün saat 15.00’te okumak için koşarak kursumuz geliyoruz. Yaklaşık 1 aydır okuma yazma kursuna geliyoruz. Hocamız da gayet iyi anlatıyor. Allahıma şükürler olsun şuan okuma yazmayı az da olsa öğrendim. Çocukken babamız bizi okula göndermediği için bugün de bu zorlukla karşılılaşıyoruz. Okumayı çok istiyorum."

"BURADA AMACIMIZ OKUMA YAZMA ÖĞRETMEK"

Yetişkinlere yönelik açılan kurslarda özellikle birçok ev hanımın Türkçe konuşmayı öğrendiğini ifade eden kurs usta öğreticisi Songül Özbek ise "Buradaki amacımız okuma yazma bilmeyen yetişkinlere okuma ve yazma öğretmek. Türkçe bilmeyen yetişkinlerimiz var. Türkçe konuşamayan; fakat yazabilen, okuyabilen yetişkinlerimiz var. Okuma ve yazma bilmeyen yetişkinler, gayet iyi bir şekilde Türkçe metinleri okuyabiliyorlar. Amacımız Kürtçenin yanı sıra, Türkçe de öğretmek. Halk Eğitim Müdürlüğümüz de köy okulunda yetişkinlere yönelik okuma ve yazma kursu açtı. Bu kurs sayesinde yaklaşık 15 yetişkinimiz bu kursa gelip okuma ve yazma öğreniyorlar.” dedi.

Kursiyerlerin hayallerinin ve ideallerinin olduğunu vurgulayan Özbek, "Hayalleri ve idealleri olan yetişkinlerimiz var. Yetişkinler ideallerini gerçekleştirmek için buraya gelip okuma ve yazmayı öğreniyorlar. Ellerimizden geleni yapıyoruz. Yetişkinler kursa devamlı geliyorlar. Hafta içi saat 15.00’te derslerimiz başlıyor. Ders başlamadan önce yetişkinler burada hazır oluyorlar. Benim anlattığım ve gösterdiğimle yetinmiyorlar. Evde çocuklarından, eşlerinden de destek alıyorlar. Benimle beraber onlar da çabalıyorlar. Onlarda okuma yazmayı canı gönülden öğrenmek istiyorlar. Yaklaşık 4 haftadır başladık. Gayet iyi bir şekilde derslerimize devam ediyoruz." şeklinde konuştu.