Mannheim Uyum ve Dinlerarası Diyalog Enstitüsü’nün yürüttüğü Müslüman manevi rehber yetiştirme programı kapsamında, Stuttgart’ta eğitimlerini tamamlayan manevi rehberler sertifikalarını aldı.

Klinikum Stuttgart Sosyal Tesislerinde yapılan sertifika töreninde bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri de hazır bulundu. 2014 yılı Eylül ayında başlayan eğitim sürecinde teori ve pratik olmak üzere toplam 270 saatlik eğitim alan farklı milletlerden 25 Müslüman manevi rehber 2015 yılının son çeyreğinden itibaren Stuttgart, Esslingen, Reutlingen, Tübingen, Böblingen, Sindelfingen, Prforzheim, Ludwigsburg ve Heilbronn’daki hastane ve tedavi merkezlerinde Müslüman hastalara manevi rehberlik yapacak.

Manevi rehber programına önemli katkıları olan Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi’den Dr. Abdelmalek Hibaoui manevi rehber olmanın önemine değindi. Dr. Hibaoui, yetişen Müslüman manevi rehberler arasında Tübingen İslam İlahiyat Merkezi öğrencilerin de olduğunu hatırlattı. Töreninde bir konuşma yapan Almanya Türk Toplumu (TGD) Eşbaşkanı Gökay Sofuoğlu, göçmenlerin bu tür sorunlarının, ihtiyaçlarının gündeme gelmesinin önemine işaret etti.

Almanya’da yaşayan 4 milyon Müslüman’ın yaşlılıkta güvence, bakım ve benzeri ihtiyaçlarına da dikkat çeken Sofuoğlu, TGBW’nin göçmen kökenli yaşlı bakım konusundaki girişimlerini paylaştı. Manevi rehber olarak eğitimini tamamlayanlar ise yaşlı insanlara kendi dilleri ve anlayışlarına uyun olarak manevi destek vermenin son derece önemli ve kutsal bir görev olduğunu dile getirdi.

KİMLER MANEVİ REHBER OLABİLİR?

Manevi rehber olmak isteyenlerin Almanca bilmesi, sağlam bir psikolojiye sahip olması yeterli. Enstitü başvuru yapanları mülakata çağırıyor. Eğitim hafta sonu veriliyor. Eğitim programında temel dini eğitim, rehberlik hakkında dersler ve iletişim kurma dersleri var. Yaklaşık yedi aylık eğitimin ardından manevi rehberler hastanelerde iki yıl staj yapıyor. Eğitim ücreti normalde bin 800 Euro olmasına rağmen manevi rehber olmak isteyenler resmi desteklerden dolayı sadece 180 Euro ödüyor.

Hıristiyan manevi rehberler bu işi meslek olarak yapabilse de bu henüz Müslüman manevi rehberler için mümkün değil. Müslüman manevi rehberler gönüllü olarak çalışıyor. Yeterli Müslüman manevi rehber olmadığı için bazı manevi rehberler iki hastaneye gidiyor.