Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, televizyon ve gazetelerin Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleriyle bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avcı, gelecek yıl SBS'nin yapılmayacağını söyledi.

DERSHANELER DE KAPATILACAK

Dershanelerin de kapatılacağını belirten Avcı, "Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönmesi" dedi. Avcı, ''Dershaneler konusunda mevcut kayıt için velilerimiz çok acele etmesin'' şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıldan itibaren SBS'nin yerine dönem içi yapılan yazılı sınavlarınmerkezi bir sistemde gerçekleştirileceğini belirten Avcı, "Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Yasal alt yapı çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak." diye konuştu.

Avcı, dershaneye kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini hatırlattı.

SBS KALKACAK MI SORUSU

Bir gazetecinin, "SBS kalkacak mı? Dersanelerle ilgili son durum nedir?"şeklindeki sorusuna Bakan Avcı şu cevabı verdi; "Çocuklarımızın 4 yıllıkeğitiminin bir sınava tabi tutulmasının psikolojik bir yük olduğunubiliyoruz. Bunu çözmek için belli bir mesafeye geldik. Tek bir sınavolmayacak bütün Anadolu liseleri için tek sınav olmayacak. Kapısındayığılmalar olabilecek olan okullar için ise ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav olacak. Bu tür okullara 50 bin kontenjan oluyor. 100-120 bin kişinin katıldığı ayrı bir sınav olacak. Çağ nüfusunun genel değerlendirmesini SBS ile yapılan değerlendirmeye sene içinde yapılan sınavlara bir çeki düzen getirerek yapacağız. Matematik, tarih, fen bilgisinden sene için yazılı yoklama yapılıyor. Bu sınav sonuçlarının, çocukların gerçekten sınıfta gördükleri derslerden sınavlardaki başarıları değerlendirilecek. Dersanelerde kazandırılan test becerileri yerine o yarıyılda o dersten ne öğrendiklerini ne beceriler kazandıklarını ölçen sene içi yazılılarını kullanılabilir hale getireceğiz. Çocukların okul başarısını ölçebiliyor muyuz. Geçmiş yıllarda araştırmalarımızda okullarda yapılan sınavlara ilişkin değerlendirme sağlıklı olmuyor. Okullararası değerlendirme birbirinitutmuyor. Öğretmenlerimiz not verirken bazılarına cömert, bazılarınatutumlu davranıyor. Bu yüzden o notların daha sonra kullanılamadığınıgördük. Bu nedenle matematik, Türkçe, fen bilgisi gibi derslerden birertanesini merkezden yapacağız. Bakanlık olarak biz yapacağız bu sınavları. Hazırlanışı, uygulanışı ve değerlendirilmesini biz üstenelim, böylece standart daha adil bir genel not havuzu oluşsun. Türkiye genelinde öğrencilerinde notlarında bir standart oluşacak. Gelecek yıldan itibaren bu uygulama sisteme girecek."