Tokat’ta Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesi nüfus cüzdanını kaybeden ve ehliyetle sınava alınmayan öğrenciler zamanla yarıştı.
Üniversite girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girecek adaylar sabahın erken saatlerinden itibaren sınava girecekleri okulların yolunu tuttu. Tokat’ta nüfus cüzdanını kaybeden, evde unutanlar ve ehliyetle sınava alınmayanlar ise Nüfus Müdürlüğü’nün yolunu tuttu. Nüfus Müdürlüğü’ne başvuran 5 aday zamanla yarıştı. Fotoğrafı olmayan adaylar nüfus müdürlüğü yanındaki fotoğrafçılara koşarak vesikalık fotoğraf çekindi. Fotoğraf çekildikten sonra tekrar Nüfus Müdürlüğü’ne koşan adaylar 8 lira karşılığında yeni kimliklerini alıp sınava girdi. LYS’ye ehliyetle girmek isteyen Hakan Özen, nüfus cüzdanı yanında olmadığı için ehliyeti ile sınava girmek istediğini ifade ederek, “Ehliyetle girmek istedim, ehliyetle sınava alamayacaklarını söylediler. Bugünkü oturma yetişemeyeceğim. Yarınki sınava katılacağım. Ehliyetle önceki yıllarda sınava girdim diye hatırlıyorum” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, il genelinde 12. sınıf öğrencisi olarak 7 bin 897 öğrencinin sınava girdiğini söyledi. Yazıcı, eski ehliyetlerde TC kimlik numarası yer almadığı için geçen yıl ve bu yıl ehliyetle adayların sınava alınmadığını belirterek, “Sınava kimlik kartı olarak nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport ile gelinmesi gerekiyor. Sınava ehliyet ve diğer kimliklerle adaylar alınmıyor” dedi.
YGS’nin ardından üniversite için ikinci aşama olan LYS maratonunda adaylara 135 dakika sürecek olan sınavda LYS-4’te tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sorular yöneltildi.