Rus Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi (MEPhI) Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü birinci ve ikinci sınıfında okuyan Türk öğrenciler uluslararası festivalde Türk kültürünü tanıttı.

Akkuyu Nükleer A.Ş'den yapılan açıklamada; Rus Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi (MEPhI) Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü birinci ve ikinci sınıfında okuyan Türk öğrenciler, Halkların Kültürü Festivali’ne katıldı. Rusya’da her yıl 25 Ocak’ta kutlanan "Üniversite Öğrencisi Günü" kutlamaları çerçevesinde gerçekleşen etkinlik programında, üniversitenin yetenekli grupları ve misafir öğrencilerin gösterileri, oyunlar, yarışmalar, festival piyangosu, açık havada spor yarışmaları yapıldı. Kültür Festivali’ne Türk, Ermeni, Beyaz Rus ve Rus öğrenciler gösterileriyle renk kattı. Festivalin açılış töreninde konuşan üniversite yöneticisi Georgiy Tihomirov, "Biz uluslararası ilişkilerin gelişmesini sağlıyoruz ve öğrencilerin diğer kültürleri daha iyi bilmelerini ve anlamalarını sağlayacak çeşitli etkinlikleri organize etmeyi hedefliyoruz. Bugün MEPhI’de 600’den fazla yabancı öğrenci okuyor. Üniversitemiz dünyada ilk sıralarda yer almakta ve her sene bizde okumak isteyenlerin sayısı artmaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’den gelen Fizik-Teknik Fakültesi’nin 1. sınıf öğrencisi Anıl Memiş, festivalde Gunsand Roses’in ünlü Don’t cry şarkısını söyleyerek dinleyicilerden büyük alkış aldı. Memiş, "Çok heyecanlıydım ama olmuştur diye düşünüyorum. Şarkım dinleyicilerin beğenisini kazandığı için ayrıca mutlu oldum. 10 yıldan fazla bir süredir gitar çalıyorum. Pek çok Rus pop yıldızının şarkılarını biliyorum. Bu şekilde Rusçamı da geliştiriyorum” dedi.
Türkiye’den gelen ikinci sınıf öğrencileri Serkan Aslankan ve Hüseyin Kırkan ise düet yaparak gitar ve klarnet çaldılar. Türk popüler müziğine ait Türkçe şarkılar icra eden ikili de katılımcılardan tam not aldı. Hüseyin Kırkan, “Müzikle uğraşmayı seviyorum, çünkü rahatlamayı sağlıyor. Şarkıyı sahnede söylerken Türkçe sözcüklerin sesinin güzelliğini göstermek istiyordum ve dinleyicilerin alkışlarına göre bunu başarabildim. Bu tür etkinlikler yeni insanlarla tanışmayı, ülke ve kültür hakkında daha çok bilgi edinmeyi sağlıyor." şeklinde konuştu.

Gösterilerden sonra bölüm hocaları Türk öğrencilere, uluslararası işbirliğini geliştirme ve sosyal faaliyetlere aktif katılımları nedeniyle takdir belgesi verdi. Etkinliğin ikinci bölümünde ise MEPhI’de eğitim gören öğrencilerin geldiği ülkelerin milli mutfaklarına ait yemeklerin tadımı gerçekleşti. Geleneksel Türk tatlıları ziyaretçileri mest etti. Bazı ziyaretçiler de tatlıların tarifini istediler. Tadım sırasında çeşitli ülkelerden gelen öğrencilerin yaşamları hakkında videolar gösterildi. Rusya’daki Kültür Festivali’ne katılan ziyaretçiler, Türkiye, Vietnam, Ürdün, Kırgızistan ve Rusya’nın doğal ve kültürel özellikleri hakkında pek çok yeni bilgi öğrendi.