Veterinerlik Fakültesi ve ilköğretim öğrencileri '4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü' dolayısıyla, Osmaniye Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni gezdi.

Ceyhan Veteriner Fakültesi öğrencileri ile ilköğretim okulu öğrencileri, hayvan bakımevini gezerek Osmaniye Belediye Veteriner Hekimi Zeki Kaya'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Veteriner Hekim Bünyamin Akın tarafından yapılan programa, Ceyhan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, 6 öğretim görevlisi ve 40 öğrenci katıldı. Belediye Veteriner Hekimi Zeki Kaya, hayvan hakları ile ilk derneklerin bin 800'lü yıllarda kurulduğunu belirterek, "Osmanlı döneminde ise ilk dernek 1908 yılında kuruldu. Dünya genelinde kurulan hayvanları koruma dernekleri bir araya gelerek 1931 yılında Hollanda da bir araya gelerek 4 Ekim gününü Hayvanları Koruma Günü olarak ilan etmişler. Hayvanlar hepimizin dostu." dedi.

Barınaktaki yapılan çalışmalar ve barınağın işleyişi hakkında da bilgi veren Kaya, "Osmaniye Belediyesi olarak sahipsiz hayvanları burada bir süreliğine misafir ediyoruz. Buraya getirilen hayvanlar genel bir sağlık muayenesinden geçirilir eğer parazitleri varsa parazit aşıları yapılır. Daha sonra da hayvanların daha çok üremesini engellemek için kısırlaşmaları yapılır alındıkları ortama bırakılır. Hayvan sahibi olmak isteyenler buraya gelerek istedikleri kedi köpeği alarak sahiplenmekteler." diyerek, belediyenin hayvanlar konusunda yaptı hizmetler hakkında bilgi verdi.

Çocuklara yönelik ise kısa bir konuşma yapan Kaya, "Bir köpek gördüğünüzde kuyruk sallıyorsa, bu size dost olduğunu gösteriyordur. Böyle bir durumda elimizi uzatıp onu seveceğiz. Ama bir köpek hırlıyorsa ondan uzak duracağız, ani hareket yapmayacağız, taş atmayacağız. Köpek açsa mutlu olamaz onun da beslenmeye sevgiye ihtiyaçları vardır. Onun içinde hayvanları sevip iyi yaklaşımlarda bulunmayız." diye bilgi verdi.

Daha sonra konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7'nci Bölge Müdürlüğü Osmaniye Şube Müdürü Nuri Yılmaz ise şöyle konuştu: "1600'lü yıllarda Avrupa'nın göbeğinde Fransa'da insanlar kedileri toplayıp çuvallarla yakıp, bunu da festival havasında kutlarken, bizim atalarımız ise o zamanlarda göçmen kuşları ve sokak hayvanları için bakımları ve beslenmeleri için vakıflar kurmuşlar. Aynı zamanda 1587 yılında 3'üncü Murat yük hayvanlarına fazla yük yüklenmemesi için ferman yazmış ve daha sonra da Cuma günleri ise çalıştırılmamasını yasaklamış. Bu şekilde bilinçli bir atalarımız ve bilinçli bir toplumuz."