Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet hükümeti, mezun olan gençlerin uzun bekleme süreleri olmadan meslek eğitimine başlamaları için tedbirler almaya devam ediyor. Önümüzdeki yıl eyalet okullarında 8, 9 ve 10. sınıf öğrencilerini işletmelere göndererek staj yaptırma uygulaması artırılacak. Böylece eyalet genelinde toplam 340 bin öğrenciye staj ile birlikte meslek danışmanlığı ve yönlendirmesi yapılacak. Hafta başı gelecek sezondaki hedeflerini tanıtan KRV Çalışma Bakanı Guntram Schneider bu projenin ağustos ayında başlayacak yeni eğitim sezonunda genişletileceğini duyurdu.

Schneider, uygulama ile gençlerin büyük çoğunluğunun fazla meslek tanımadıkları için hep aynı mesleklere yoğunlaşarak meslek yeri bulamadan ortada kalmalarının önüne geçmek istiyor. SPD’li Çalışma Bakanı bu durumun hem işletmeleri hem de eyalette gençlerin yüzde 20’sinin meslek eğitimi yeri bulamamaya ittiğini ifade ederek “Mevcut işyerlerinin ancak yüzde 13’ü mesleksiz olarak işçi alabiliyorlar.” şeklinde konuştu. Bakan öğrencilerin, 260’dan fazla meslek olmasına rağmen 20-30 meslekte takılıp kaldıklarını bununda gence, işletmeye ve eyalete faturasının ağır olduğuna işaret etti.

Projeyi ilk hayata geçiren eyalet olan KRV’de konu üç yıl önce gündeme alınmıştı. Böylece işletmeler öğrencilere 130 bin staj yeri sunmaya başlamışlardı. Uygulama öğrencilere farklı meslekleri bizzat pratik yaparak tanıma imkanı sağlıyor. Projeye göre 8. sınıf öğrencileri eğitim yılı boyunca üç kere farklı işletmelere gidiyorlar ve dokuzunca sınıfta ise iki ya da üç hafta olmak üzere işletmelerde pratik uygulamalı meslekler üzerinde çalışıyorlar. Bu şekilde 2018 yılına kadar toplam 516 bin öğrenciye meslek tanıtımı ve yönlendirmesi yapılacağı açıklandı.