Göçmen kökenli Abitur öğrencilerine verilen START Vakfı bursları için müracaatlar 1 Şubat’ta başlıyor. Burs kapsamında öğrencilere maddi destek yapılıyor, bunun yanı sıra mezun olana kadar tüm sorunlarıyla yakından ilgileniliyor.

Almanya’da Abitur ve Fachabitur yapan göçmen ailelerden gelen öğrenci sayısını arttırmayı hedefleyen START bursları için başvurular ay başında başlayacak. Almanya’nın Bavyera ile Baden Württemberg Eyaletleri dışında kalan toplam 14 eyalette verilen burslar bu yıl Berlin’de 11’inci kez dağıtılacak. Burslar ilk kez Hessen’de Hertie Vakfı tarafından 2002 yılında verildi. Daha sonra 2007 yılında Hertie Vakfı bünyesinde kurulan START Vakfı göçmen ailelerden gelen öğrencilere burs vermeye başladı.

Şimdiye dek 14 eyalete 1950 öğrenci bu burslardan yararlandı. Şu anda ülke çapında 90 farklı ulusa mensup 650 göçmen öğrenci burs almaya devam ediyor. Bunların 56’sı Berlin’de bulunuyor. Berlin’de yeni dönem için 35 göçmen aileye mensup öğrenciye burs verilecek. Yeni dönem bursları için başvurular 1 Şubat’ta başlayıp 1 Mart tarihinde sona erecek.

Berlin Gençlik Eğitim ve Bilim Senatörü Sandra Scheeres, START Vakfı’nın öğrencilere yönelik burs programını övdü. Burs kapsamında öğrencilere maddi katkının ötesinde manevi olarak büyük fayda sağlandığına dikkat çeken senatör, öğrencilere desteğin Abitur veya Fachabitur yapıp okuldan mezun olana dek devam ettiğini söyledi. Okuldan mezuniyet sürecinde tüm öğrencilerin çok çeşitli ve çok boyutlu sorunlarla cebelleştiklerine vurgu yapan Senatör Scheeres, bu süreçte öğrencilere rehberlik edilmesini ve sorunlarının çözümü için merciler sunulmasını çok önemli bulduğunu belirtti.

DESTEK SADECE MADDİ DEĞİL

START Vakfı’nın Genel Müdürü Robert Hasse de yeni dönem başvurular sebebiyle bir açıklamada bulunarak, “Göçmen ailelere mensup gençlerin hem bilgi hem de yetenek anlamında büyük bir potansiyele sahip olduklarını biliyoruz. O yüzden de onların önüne çıkan engelleri önlerinden temizlemek istiyoruz. Hedefimiz bu öğrencileri maddi ve manevi olarak güçlendirerek yaşamlarına istedikleri gibi yön vermelerini sağlamak ve topluma yararlı birer birey olmalarına katkıda bulunmak.” dedi.

ÖZEL DERS ALABİLİYORLAR

Burs kapsamında öğrencilere her ay 100 Euro tutarında eğitim parası veriliyor. Aylık nakit ödemenin yanısıra birer dizüstü bilgisayar ve yazıcı gibi teknik ihtiyaçları karşılanıyor. Öğrencilere özel ders almanın dışında kişisel gelişim seminerlerinden politikaya, sanat ve teknoloji kurslarına ve yaz üniversiteleri ile yaz kamplarına kadar çok değişik eğitim imkanlarından yararlanma hakkı sağlanıyor. Gençler araştırma projelerine katılıp çalışabiliyorlar, bir dernekte aktif görev üstlenebiliyorlar. Derneğe üye olmaları halinde aidatları ödeniyor. Burs için başvurular vakfın www.start-stiftung.de adresine dijital olarak yapılıyor.

Başvurular üç aşamada sonuçlanıyor. İlk aşamada şu anda 9’uncu ve 10’uncu sınıfta olan öğrenciler internet sayfasındaki dijital başvuru formunu doldurarak başvuruda bulunmuş oluyor. Bunlar arasından seçilen öğrencilere birer mektup gönderiliyor. İkinci aşamada geniş kapsamlı bir müracaat dosyası isteniyor. Dosyaların değerlendirilmesi sonucu üçüncü aşamada öğrenciler kişisel görüşmeye davet ediliyorlar. 1 Ağustos 2015 tarihinde ise burs alma şansını yakalayan öğrencilerin isimleri belirlenmiş oluyor. Burs almaya hak kazanan öğrenciler okul notları iyi olan ya da sosyal angajmanı yüksek olan öğrenciler arasından seçiliyor.