Aktif Eğitimciler Sendikası OsmaniyeTemsilcisi Bünyamin Gökbaş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okullardaki nöbet uygulamasının hukuka ve hakkaniyete aykırı ve zorla çalıştırma olduğunu ifade ederek, bakanlığı hukuki ve öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırdı.
Aktif Eğitimciler Sendikası Osmaniye Temsilciliği'ndeki basın açıklamasında öğretmenlik mesleğinin son yıllarda maddi ve manevi açıdan itibar kaybı yaşadığını ve hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığını ifade eden Gökbaş," Öğretmene tutturulan nöbetin hukuk ilkelerinde yer almamaktadır. Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması mesleki açıdan uygun değildir. Hiçbir öğretmen mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda nöbet görevi ile ilgili eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen nöbeti süresince mesleği ile değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulamada bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak onları olası saldırılar karşısında hedef haline getirmesi kabul edilemez."
Öğretmenin nöbet görevi karşılığı ücret verilmediği için bir emek sömürüsü olduğunu dikkat çeken Gökbaş,"Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir." dedi.