Eğitim ve Toplum Vakfı, ‘İyi bir okul için birlik (olmak)’ adını taşıyan bir yarışma düzenliyor. Öğrenciler Yaşatmaya Yardım Ediyor adını taşıyan bir başka vakıf ile birlikte yarışma projesini hayata geçiren Eğitim ve Toplum Vakfı, 30 Nisan’a kadar Almanya çapında okullardaki değişikliklere öğrencileri de dahil eden inisiyatifler arıyor. Bağımsız bir jüri tarafından seçilecek olan üç proje 5 biner euro ile mükafatlandırılacak.

Yarışmanın amacı ise, bu zamana kadar gençlerin okullarını ilgilendiren konulara nadiren karışması veya okula birlikte şekil verme konusundaki fikirlerinin sıklıkla sorulmaması. Konuyla ilgili açıklamada bulunan vakfın yönetim kurulu başkanı Katja Hintze, okulları teşvik eden derneklerin çocuk ve gençlerin verimini saylayacak ve onların ilgilerini ölçülü bir şekilde dikkate alacak aktif platformlar olduğu hatırlatmasında bulundu. Vakfın başkan vekili Birgit Ossenkopf ise başarılı projelerin örnek olma işlevi gördüğüne işaret ederek, “Bu gibi projelerin başka okullarda da işe yaraması için aktarılması gerekiyor” dedi.

Yarışmaya katılmak isteyen okul teşvikçisi derneklerin 30 Nisan’a kadar proje taslağını göndermesi gerekiyor. Okulları teşvik eden derneklerin birlikleri gönderilen proje taslaklarından 30’unu seçecek, ardından eylül ayında devreye geçecek olan jüri bunların arasından üçünü ödüle layık görecek. Başarılı görülen bu projeler kasım ayında bir törenle onurlandırılacak. Yarışmaya katılmak için gerekli kriterler ise şöyle: Projelerin öğrenciler tarafından düşünülmüş veya büyük ölçüde hayata geçirilmiş olacak, önemli bir probleme somut bir yaklaşım getirecek, uzun vadeli etkisi olacak ve ilk sonuçları görülebilir halde olacak.

Geliştirilecek projelerde okul dışı ortaklarla işbirliği de mümkün. Vakıf bu yarışmayı her yıl düzenliyor. Bu yıl yeni olan ise Almanya’da öğrenciler tarafından kurulan tek vakıf olma özelliğini taşıyan Öğrenciler Yaşatmaya Yardım Ediyor Vakfı’nın işbirliği içinde olması. Bu vakıf da sınırları aşan gençlik çalışmaları için özel ödül veriyor. Bu yarışmaya katılmak için de aynı kriterleri taşımakla birlikte Doğu Avrupa’da bir ülkeyle öğrenci değişim programını içeren bir proje geliştirmek gerekiyor. Kazanan proje de yine 5 bin euro ile ödüllendirilecek.