Tüketici Örgütleri Federasyonu genel başkanı Fuat Engin, 2019-2020 eğitim yılının sonlandırılması kararı ile özel okullarda okuyan öğrencilerin alamadığı hizmetlerden eğitim/öğrenim, yemek ve servis ücretlerinin talep edilmesinin ya da iade edilmemesinin haksız olacağını ve çok sayıda ailenin mağdur edilmesi anlamına geleceğini belirterek alınacak idari bir kararla sorunun büyümeden çözüme kavuşacağını ifade etti.

Basına ve Kamuoyuna

18.05.2020 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamayla mart/2020 den bu yana geçici olarak durdurulmuş olan 2019-2020 eğitim yılı sonlandırılmıştır.
Bu durumda Mart/2020 den bu yana özel okullarda alınamamış hizmetlerden eğitim+servis+ yemek hizmetlerinin bedelleri ödenmiş ise iade yada önümüzdeki eğitim yılına yönelik mahsup edilmesine, ilgili tutar ödenmemiş ise talep edilmemesi gerekmektedir.
Ancak, bu konuda yaşanan olası uyuşmazlıklarla ilgili, yapılan tüketici başvuruları sonucu Cumhurbaşkanlığı iletişim başkanlığı tarafından tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılması işaret edilmiştir.

hakem heyetlerinin 01 nisan’dan başlayarak15 haziran tarihine kadar çalışmaları Cumhurbaşkanlığı kararıyla durdurulmuştur. Bu tarihten itibaren nasıl bir yol haritası belirleneceği de belli değildir.
Zaten, iş yükü oldukça fazla olan hakem heyetlerinin bu süreçteki iş yükü inanılmaz derecede artış göstererek aylarca sürecek bir hak arama süreci yaşanmasına neden olacak ve çıkacak kararlar sonrası tüketici mahkemelerine yapılacak karar iptaline yönelik itirazlarla da yılları bulan hak arama sürecine dönüşecektir. Bu durumun mağduru ise yine tüketiciler olacaktır.
Bu nedenle hakem heyetlerinin ve/veya tüketici mahkemelerinin işaret etmek çözümsüzlük ve kitlesel mağduriyet anlamına gelecektir.

Kalıcı çözüm idarenin alacağı bir kararla hizmet alınmamış eğitim, servis ve yemek ücretlerinin ödenmiş olanlarının iade ya da mahsup edilmesi, ödenmemiş taksitlerin ise iptal edilmesi kararı çok önemli olacaktır. Ve Korona salgını koşullarında konunun toplumsal soruna dönüşmesini engelleyecektir.
Tüm tüketicilerin beklentisi budur.