Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Üniversiteler ilk devresinde saf bilimle uğraştı, 19. yüzyıl ve sonrasında aynı zamanda meslek sahibi yapma görevini de yüklendi. Bu yüzyılda ise liderlik konumunu sürdürebilmek, önem kaybetmemek için girişimcilikle ilgili vasıflara zorunlu hâle gelmiştir.” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) düzenlediği uluslararası panelde “Girişimci Liderlik” konuşuldu.
Üniversitenin Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panelde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Malezya MARA Teknoloji Üniversitesi Rektörü Dato’ Prof. Sahol Hamid Abu Bakar, Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Mandal, Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi Direktörü Doç. Dr. Mustafa Ergen, Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Üniversite-Sanayi-İş Dünyası İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜSİGEM) Müdürü Doç. Dr. Talip Kahyaoğlu konuştu. Toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüsrev Mennan ve Prof. Dr. Süleyman Kaplan yaptı.

Akademisyen ve üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelin dinleyicileri arasında Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Bekdemir, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Alkan, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Temel Bayrak, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Celil Yavuz, Canik Başarı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reşit Özkanca vardı. Ayrıca OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Prof. Dr. Bünyamin Şahin de toplantıda hazır bulundu.

"GİRİŞİMCİLİK ZORUNLU HALE GELDİ"
Açılış konuşmasını yapan rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, önemli mesajlar verdi. Panelin amacını, girişimci liderliğin önemini açıklayan Prof. Dr. Akan, “Üniversiteler ilk devresinde saf bilimle uğraştı, 19. yüzyıl ve sonrasında aynı zamanda meslek sahibi yapma görevini de yüklendi. Bu yüzyılda ise liderlik konumunu sürdürebilmek, önem kaybetmemek için girişimcilikle ilgili vasıflara zorunlu hâle gelmiştir. Bu vasıfları fırsatları tanıma, hatta fırsat oluşturma, kaynakların sınıflandırılması, insanları motive etmede yaratıcı olma ve rekabetçi, hızla gelişen, bilgiye dayalı bir ekonomik çevrenin ihtiyaçlarını karşılamak olarak özetleyebiliriz.” dedi.

"KURUMLAR YENİLİKÇİ VE HIZLI OLMAK ZORUNDA"
Günümüzde Rekabetin zorunlu olduğundan bahseden Akan, “Küreselleşmeyle bilgi, para ve insan kaynağı önündeki sınırlar kalkmış; yenilik geliştirme ve piyasadaki değişimin son derece hızlanmış olması rekabeti çok zorlu hale getirmiştir. Bu şartlarda kurumlar, fırsatları yaratmak ve gerçekleştirmek ve de çeşitli zorluklara karşı çözümler üretebilme kapasitelerini geliştirmek amacıyla çok daha fazla yenilikçi ve daha hızlı olmak zorundadırlar.” Diyerek üniversitelerin yol gösterici olması gerektiğini vurguladı.

MARA TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİNİN GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ
Malezya MARA Teknoloji Üniversitesi Rektörü Dato’ Prof. Sahol Hamid Abu Bakar, “Oxford Liderlik Konuşması” konulu panel konuşmasında Üniversitesi hakkında geniş bilgiler verdi, girişimci faaliyetlerinden örnekler sundu. Kendisini bir girişimci olarak niteledi, girişimci olarak 200 bin öğrenci ve 10 bin personelli bulunan bir üniversiteyi yönetmenin kolay olmadığını ama bunu yenilikçi girişimleri, programlı çalışmaları ve yüksek düzeyde teknolojiyi kullanarak rahatlıkla yapabildiğini anlattı.