Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Kur’an-ı kerimin pozitif bilimle ters düşmediğini, aksine bugüne dek Samanyolu galaksisinde keşfedilmiş gezegenlerin dizilişi dâhil olmak üzere birçok bilinmeyene ışık tuttuğunu söyledi.

Bilim ve Teknoloji Merkezleri Enstitüsü, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay başkanlığında Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (BTM) toplandı. Merkezi Bursa’da bulunan enstitüye üye astronomi, robot ve havacılık alanında faaliyet gösteren uzmanlık kulüplerinin temsilci ve eğitmenlerinin yanı sıra Bursa Bilim Teknoloji Merkezi (BTM) Genel Koordinatörü Rıfat Bakan da katıldı. Toplantıda Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün 2016 yılı faaliyetleri ve gelecek hedefleri konuşuldu.

Bilim ve Teknoloji Merkezleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ulcay, gelecek nesillere, pozitif bilimin ilahi vahiy ışığında anlatılması gerektiğini söyledi. Kur’an-ı kerimin pozitif bilim ile ters düşmediğini ifade eden Ulcay, aksine bugüne dek Samanyolu galaksisinde keşfedilmiş gezegenlerin dizilişi dâhil olmak üzere birçok bilinmeyene Kur’an-ı kerimin ışık tuttuğuna dikkat çekti.

Ulcay, “Bilimi çocuklara sevdirmek ve topluma yaymak adına bilim merkezleri önemli, ancak işin eğitim kısmında Allah’ın kelamında bizlere verdiği çok önemli mesajlar var. Kur’an-ı kerim hiçbir zaman pozitif bilime ters düşmemiştir” dedi.

“Paraya değil fikirlere ihtiyacımız var”

Bilim ve Teknoloji Merkezleri Enstitüsü’nün faaliyetlerini ve hedeflerini anlatan Ulcay, enstitünün bir çatı kuruluşu olarak kurulduğunu, ancak yeterince destek göremediklerini ifade etti. Kuruldukları yıldan bu yana Bilim ve Teknoloji Merkezleri Enstitüsü olarak iki sempozyum ve bir uluslararası faaliyet düzenlediklerini, Türkiye ve yurtdışından çok sayıda bilim merkezi yöneticisini bir araya getirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Ulcay, “Bilimin gelişmesi açısından Türkiye’ye yön vermek adına faaliyetlere başladık. Bilim merkezlerinin bilgi ve tecrübelerini paylaşmasını arzu ettik. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi bu işin itici gücü oldu. Bilim merkezlerinin işbirliği ile tatlı bir rekabet ortamı oluşturarak, bu tür merkezlerin sürekliliğine ve kalıcılığına zemin hazırlamak amacındayız. Enstitüye çok sayıda akademisyeni, sanayiciyi, iş adamını, kent dinamiklerinin önde gelenlerini üye olarak kazandırdık, ancak bu gönüllülük işi. Buraya üye olmak ile iş bitmiyor, bilime, ilmî görüşe mesai harcamak gerekiyor. Bizim paradan çok fikre ihtiyacımız var” diye konuştu.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) Genel Koordinatörü Rıfat Bakan ise BTM’nin faaliyetleri ve yakında temeli atılacak Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) hakkında davetlilere bilgi verdi. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin marka değerinin her geçen gün arttığını ifade eden Bakan, BTM’nin Türkiye’de rol model alındığını söyledi. Toplantıda BUSKİ yönetim kurulu üyesi Ekrem Yıldız’ın teklifiyle ‘Çevre ve Ekoloji Kulübü’nün kurulması da gündeme geldi. Astronomi, robot ve havacılık alanında faaliyet gösteren uzmanlık kulüplerinin temsilcilerinin sunumlarının ardından toplantı ‘Havacılık’ ve ‘Robot’ kulüplerinin gösterileri ile sona erdi.