Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Roman vatandaşlar okuma yazma kursuna başladı.

Ereğli' de kısa süre önce kurulan Batı Karadeniz Romanlar Derneği, ilçede yaşayan ve okuma yazma bilmeyen roman vatandaşların okuma yazma öğrenmeleri amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa kurs düzenledi. Kursun ilki Dikmen ilköğretim okulunda gerçekleştirilirken, kursa katılanlardan bazıları okuma bildiğini, bazıları yazma bildiğini bazıları da hiç okula gitmediğini kaydetti. Kurs öğretmeni Turgay Toker, kursiyerlere hitaben yaptığı konuşmasında, kursa katılan herkesin mazereti dışında mutlaka katılmalarını istedi. Kurs sonunda da okuma yazma öğrenerek sertifikalarını aldıktan sonra kursu tamamlayacakları söyledi. Kursiyerlerden Hatice Kandemir hiç okuma yazma bilmediğini telefon bile ederken başkasına arattırmak zorunda kaldığını söyledi.

Hanım Kandemir ise hastaneye başka bir yere gittiğinde verilen evrakları okuyamadığını, okuma yazma öğrenmek için çocukları ile birlikte kursa geldiğini, okuma yazmayı öğrenmeyi çok istediğini kaydetti. Kursun açılmasında Vali, Kaymakam, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine teşekkür eden Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Rıza Demir, okuma yazma bilmeyen insanın zehirden farksız olduğunu söyledi. Amaçlarının okuma yazma bilmeyen Roman kalmaması olduğunu ve devamsızlıklarını da takip edeceğini ifade eden Demir "Batı Karadeniz ve Zonguldak bölgesinde yaşayan roman vatandaşların hiç birisinin okur yazar olmaması için elimizden geleni göstereceğiz. Devamsızlıklarını önlemek için bizzat biz dernek olarak onlara sahip çıkacağız. Biliyorsunuz, okuma yazma dünyanın en değerli varlığıdır. Okuma yazması olmayan insan bizce bir hiçtir. Maalesef arkadaşlarımızın okuma yazma kimisinin hiç yok, okuma ne olduğunu bilmiyor. Kimisi okumasını bilmiyor, kimisi de yazmasını bekliyor. Maalesef bu toplumda bir zehir olarak yaşıyorlar. Bence okuma yazması olmayan insanın zehir den bir farkı yoktur. Biz bu toplumu eğer okutur ve eğitirsek, topluma, vatana, millete faydalı olmasını sağlarız. Her şeyin başı eğitimdir. Biz bu eğitimleri köylerde de hayata geçireceğiz." dedi.

Yapılan konuşmanın ardından kursa katılan 40' a yakın roman vatandaşı için toplamda 120 saat sürecek olan kursta ilk ders gerçekleştirildi.