Rus Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi (MEPhI) Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde okuyan Türk öğrenciler, Rusya’da düzenlenen Halkların Kültürü Festivali’nde yeteneklerini sergiledi.

Rusya’da her yıl 25 Ocak’ta kutlanan ‘Üniversite Öğrencileri Günü’ kutlamaları çerçevesinde MEPhI’de düzenlenen etkinlikte, gösteriler, festival piyangosu ve çeşitli yarışmalar yapıldı. Üniversitenin yetenekli grupları ve öğrencilerinin sahne aldığı Kültür Festivali’ne Türk, Ermeni, Beyaz Rus ve Rus öğrenciler gösterileriyle renk kattı.

Festivalin açılış töreninde konuşan üniversite yöneticisi Georgiy Tihomirov “Üniversite olarak biz uluslararası ilişkilerin gelişmesini hedefliyoruz. Bu amaçla öğrencilerin diğer kültürleri daha iyi bilmelerini ve anlamalarını sağlayacak çeşitli etkinlikleri organize ediyoruz. Bugün MEPhI’de 600’den fazla yabancı öğrenci okuyor. Üniversitemiz eğitim kalitesi açısından dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Her yıl üniversitemizde okumak isteyenlerin sayısının artması memnuniyet vericidir.” diye konuştu.

Fizik-Teknik Fakültesi birinci sınıfta okuyan Türk öğrenci Anıl Memiş, festivalde Guns N’ Roses’in ünlü Don’t Cry şarkısını söyledi. Dinleyicilerden yoğun alkış alan Anıl Memiş, “Çok heyecanlıydım ama dinleyicilerin beğenisini kazandığım için ayrıca mutlu oldum. 10 yıldan fazla bir süredir gitar çalıyorum. Pek çok Rus pop yıldızının şarkılarını takip ediyorum dinliyorum. Bu şekilde Rusçamı da geliştiriyorum.” dedi.

İkinci sınıf öğrencileri Serkan Aslankan ve Hüseyin Kırkan ise gitar ve klarnet çalarak düet yaptılar. Türk popüler müziğine ait şarkıları seslendiren ikili de izleyicilerden tam not aldı. Hüseyin Kırkan, “Müzikle uğraşmayı seviyorum, çünkü beni rahatlatıyor. Şarkıyı sahnede söylerken Türkçe sözcüklerin sesinin güzelliğini göstermek istiyordum ve dinleyicilerin alkışlarına bakılırsa bunu başarabildim. Bu tür etkinlikler yeni insanlarla tanışmayı, ülke ve kültür hakkında daha çok bilgi edinmeyi sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Gösterilerin ardından bölüm hocaları Türk öğrencilere, uluslararası işbirliğini geliştirme ve sosyal faaliyetlere aktif katılımları nedeniyle takdir belgesi verdi.

TÜRK TATLILARI ZİYARETÇİLERİ MEST ETTİ

Etkinliğin ikinci bölümünde ise, MEPhI’de eğitim gören öğrenciler, festival katılımcılarıyla ülkelerinin damak tatlarını buluşturdu. Öğrenciler milli mutfaklarına ait yemekleri sergilediler. Türk öğrencilerinin Türk yemeklerinden de örnekler sunduğu bölümde özellikle geleneksel Türk tatlıları ziyaretçileri mest etti. Bazı ziyaretçiler de tatlıların tarifini istediler.

Geleneksel lezzetlerin tadımı sırasında çeşitli ülkelerden gelen öğrencilerin yaşamları hakkında videolar da gösterildi. Rusya’daki Kültür Festivali’ne katılan ziyaretçiler, Türkiye, Vietnam, Ürdün, Kırgızistan ve Rusya’nın doğal ve kültürel özellikleri hakkında pek çok yeni bilgi öğrenme şansına sahip oldu.