MEB'den yapılan yazılı açıklamada, Ortaöğretime Yerleştirme Sistemi çerçevesinde 8. sınıflar için uygulanan SBS'nin 8 Haziran 2013'te 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

Sınav sonuçlarının 12 Temmuz 2013'te açıklandığı ancak aynı gün yapılan inceleme sonucunda söz konusu sınavda Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın yabancı dil testlerine ilişkin değerlendirilmesinde yanlışlık yapıldığının tespit edildiği belirtilen açıklamada, yine aynı gün Almanca ve Fransızca testlerinden sınava giren adayların yeniden değerlendirilmesinin yapıldığı ve herhangi bir mağduriyete yer vermeyecek tedbirler alınarak yeni puanların saat 17.00'de açıklandığı vurgulandı.

Açıklamada, daha sonra öğrencilerden tercih başvurularının alındığı, asıl ve yedek yerleştirmelerinin yapıldığı, kayıtların gerçekleştirildiği ve eğitim öğretimin bir döneminin geride bırakıldığı anlatıldı.

"Kararın tebliğden önce basın yayın organlarında yer alması anlamlı"

12 Temmuz 2013'te ilan edilen sınav sonuçlarına ilişkin işlemin aleyhine Ankara 18. İdare Mahkemesinde dava açıldığının anımsatıldığı açıklamada, ilgili mahkemece "dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği" gerekçesiyle sınav sonuçlarının açıklanmasından yaklaşık altı ay sonra yürütmenin durdurulması yönünde karar alındığı, bu kararın 15 Ocak 2014'te bakanlığa tebliğ edildiği bildirildi.

"Dava konusu işlemin üzerinden yaklaşık altı ay geçmesinden sonra ilgili mahkemece yürütmeyi durdurma kararının verilmesi ve yine verilmiş olan kararın bakanlığımıza ve taraflara ulaşmadan basın yayın organlarında yer alması son derece anlamlı bulunmuştur" ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dava konusu işlemin mahkemeye intikal etmesinden önce, Almanca ve Fransızca testlerinden sınava giren adayların değerlendirilmesi yeniden yapılmış ve sınava giren bütün öğrencilerimizin sıralamaları ve yerleştirme işlemleri yeni duruma göre belirlenmiştir. Dolayısıyla öğrencilerimizin puan hesaplamaları ve okul yerleştirmeleri açısından herhangi bir mağduriyet yaşanmamıştır. Ancak verilmiş olan karar mucibince ve mahkemenin yönlendirmesine göre, sınav sonuçları bakanlığımızca yeniden hesaplanmış ve mezkûr karardan kaynaklanabilecek olası mağduriyetleri önlemeye yönelik çalışmaların süresi içerisinde tamamlanması için mahkemenin ilk kararının bakanlığımıza tebliğ edilmesiyle beraber hazırlıklar başlatılarak gerekli tüm önlemler alınmıştır. Sınav sonuçlarının tekrar değerlendirilmesi neticesinde 4 öğrencimizin daha üst tercihlerine, 99 öğrencimizin ise mevcut okullarından daha alt tercihlerine yerleştirilebilecekleri sonucuna ulaşılmıştır.
Ancak bu durumda olan öğrencilerimizin mahkeme kararından herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için bakanlığımızca gerekli tedbirler alınmakta olup karardan etkilenen öğrencilerle iletişime geçilerek talepleri olması durumunda tercihleri doğrultusunda işlem yapılacağı kendilerine bildirilmiştir."