Kütahya’nın Simav ilçesinde bulunan Özel Bahar Koleji'nde öğrenciler, normal derslerinin yanısıra günlük hayattaki işleri ve çeşitli etkinlikleri de öğreniyor. "Hayata Hazırlık" adı verilen etkinlikler, haftada bir saat yapılıyor. Burada patates ve elma soyma, düğme ve sökük dikme, turşu kurma, makarna yapma, tost yapma, ütü yapma, kravat bağlama, tişört ve nevresim katlama, çivi çakma, tuvalet eğitimi gibi alanlarda tecrübe kazanıyorlar.

Özel Bahar Koleji Müdürü Ahmet Tekiş, dersin amacının öğrencilerin yeteneklerini geliştirerek gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Tekiş, "Öğrencilerimizin kendi geleceklerini garanti altına alma, aile içi sağlıklı iletişimin temellerini atma, birey olarak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme, el beceri ve ev işleri alanında yeteneklerini keşfetme ve geliştirmeye yönelik sosyal bir proje uyguluyoruz." dedi. Okulun 1A sınıfı öğretmeni Ahmet Keyvanoğlu ise işler ve sorumluluklar uygun yaşlarda yapılmaz ve öğrenilmezse ilerideki yıllarda hiç yapılmadığını ya da çok zorlanıldığını belirtti. Keyvanoğlu, "3 yaşında yemeğini kendisi yemesi gereken bir çocuğa annesi yedirirse ilerleyen yaşlarda da hep aynısını ister. İlköğretim çağında elbisesini toplaması ve giymesi gereken çocuk, bunu uygun yaşlarda yapmazsa ilerleyen zamanlarda zorlanır. Ortaöğretim çağına gelen bir çocuk kahvaltı hazırlamasını, pazar alışverişini, bazı zor olmayan yemekleri ve bir kısım şahsi ihtiyaçlarını karşılamayı bilmelidir. Öğrencilerimizle biz bu hafta el yıkama, sabun ve kağıt havlu kullanımını, su israfını uygulamalı olarak işledik." dedi.

Sosyal hayatla ilgili bazı özellikler ve kuralların erken yaşlarda öğrenciye verilmesinin çok önemli olduğunu belirten Müdür Yardımcısı Yunus Emre Ece de, “Öğrencilerimiz tabii ki ailelerinden alması gerekli olan bilgileri ve işleyişleri alıyorlar ama bilgilerin okulda uygulanır olması, öğretilir olması çocuklarımız açısından da çok önemlidir. Bu uygulamaların sadece evde değil, sosyal hayatta geçerli olduğunu bilmeleri çok önemlidir ve bizler de kolej olarak öğrencilerimize, derslerinin yanında sosyal hayatta gerekli olan davranışları bu derslerle anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.