Stresten uzak durun

Sınava girmek demek hem bilgilerimizin sınanması, hem hayatımıza yön vermesi hem de psikolojik bir savaşta nasıl davranacağımızın ölçülmesi anlamına geliyor. Bu nedenle de sınavlardan önce teknik olarak iyi hazırlık yapmak, ruhsal durumumuzu da stresten, kaygıdan uzak duracak şekilde ayarlamak önem taşıyor.

Dikkat 5 ile 50 dakika içinde dağılıyor

Acıbadem International Hastanesi Psikoloğu Ferahim Yeşilyurt, öğrencilerin sınavda dikkatini sürekli ayakta tutmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bir öğrencinin dikkati bir ders saatinde ortalama olarak 5 ile 50 dakika içinde dağılıyor. Bu dağılma öğrenciden öğrenciye değiştiği gibi aynı zamanda öğrenilmek istenen konuya göre de değişiklik gösteriyor. Öğrenciler dikkat hataları yapmazlarsa başarı oranları artıyor” diyor.

Heyecan ve kaygılarınızla baş edebilirsiniz

Sınav öncesi hazırlık kadar, sınav sırasında da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sınav sırasında duyulan heyecan ve kaygıya karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:

”¢ Sınav esnasında vücudunuzda heyecan belirtileri hissederseniz bu belirtilerin sınavın başlarında normal olduğunu düşünün. Bu hafif heyecanın sizin sınava daha iyi konsantre olmanıza katkıda bulunacağını aklınızdan çıkarmayın.
”¢ Yanınızdaki kişilerin kaçıncı soruda oldukları ile ilgilenmeyin. Önemli olan sizin soruları nasıl çözdüğünüzdür. Onlar soruları atlayarak da yapıyor olabilirler.
”¢ Geçen zamanla ilgilenmek yerine kendinizi sınav sorularına odaklamaya çalışın. 
”¢ Çok gerginleştiğinizi fark ederseniz birkaç nefes egzersizi yapmakta fayda var. Burnunuzdan derin nefes alıp, yavaşça ağzınızdan verebilirsiniz.
”¢ Sınavdan süre bitiminden önce çıkmayın, süreyi son saniyesine kadar değerlendirin. Süreniz kaldığı takdirde yanıtlarınızı kontrol edin.
”¢ Paragraf çok uzun ya da yapamam diye önyargılı yaklaşmayın. Önce soru bölümünü okuyun sonra bu bakış açısıyla paragrafı okuyun. Paragraf ne kadar büyük olursa soru o kadar kolay olacaktır.

Kolay sorulara dikkat!

Ferahim Yeşilyurt, sınav boyunca öğrencilere dikkat hatalarını azaltmak için 5 öneride bulunuyor: 
”¢ Sınava girdiğinizde hangi alanlardaki testleri hangi sırayla çözeceğinizi belirleyin. 
”¢ Farklı soru tiplerinden bol bol sorular çözün. 
”¢ Sınavlarda zor soru kolay soru ayrımı yapmayın. Kolay sorular en sık dikkat hatası yapılan sorulardır. 
”¢ Her öğrencinin dikkatinin zaman zaman dağıldığını unutmayın. Sınavda dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde 30 saniyelik kısa molalar verin. 
”¢ Baş etmekte zorlandığınız duygusal psikolojik sorunlarınız konusunda sınavdan önce bir uzmandan yardım alın.

Endişelerinizi çocuğunuza yansıtmayın

Her ailenin çocuğuna karşı tutumu birbirinden farklı. Nasıl ki hepimiz farklı kişiliklere sahipsek, her öğrencinin başarısına ya da başarısızlığına karşı anne ve babasının tepkisi de farklılık gösterebiliyor. Kimi daha hoşgörülü karşılarken, kimi sınav bitmesine rağmen sürekli sınavın gerilimini çocuğuna hissettirmeye devam ediyor. Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sınav öncesinde olduğu kadar sınav sonrasında da ailelerin desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, anne ve babalara şu önerilerde bulunuyor: “Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza yansır. Bu nedenle öncelikle bu endişeleri çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Beklentilerinizde gerçekçi olmaya özen gösterin. Bu zor dönemde onlara karşı anlayışlı ve destekleyici davranın. Onu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın. Her zaman takdir edin, geçmişteki başarılarını vurgulayın.”