Almanya’da artan mülteci sayısı ile birlikte mültecilerle ilgili takip edilen politikalarda da ani değişiklik talepleri gündeme geliyor. İltica dalgasının başladığı dönemde mültecilerin çalışması konusu pek gündeme gelmezken, son dönemlerde artan mülteci sayısı ile birlikte mültecilerin iş hayatına daha hızlı ve aktif bir şekilde dahil olmaları gündeme geliyor. Baden- Württemberg’de hükümet ve muhalefet partileri mültecilerin hızlı bir şekilde Almanca öğrenerek iş dünyasına dahil olması konusunda büyük ölçüde fikir birliğine vardı.

Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Edith Sitzmann, bunun topluma entegrasyon için önemli bir yol olduğuna dikkat çekti. Eyalet meclisinde gündeme gelen bu konu ile ilgili mültecilerin hızlı bir şekilde Almanca öğrenmelerini temin için kabul merkezlerinde dil ve mesleki durumun tespit edilmesinin önemine dikkat çekildi. Ayrıca bu konu ile ilgili olarak mültecilerin entegrasyon kurslarından yararlanabilmeleri de gündeme gelen diğer ayrıntılar arasında. Eyalet Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Dr. NilsSchmidde mültecilerin iş hayatına kazandırılması gerektiğini değişik platformlarda ifade etmişti.

Partilerin üzerinde ittifak sağladıkları mülteci kabul merkezlerine kabul edilenlerin Almanca eğitimine tabi tutulması, A1 seviyesine ulaşanlara devam etme imkanı sağlanması ve bu sayede hızlı bir şekilde dil eğitimin devam etmesi şeklindeki eğitim planının tahmini yıllık maliyeti ise 5 milyon Euro.