Sivas Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan bilimsel projeler ilgi odağı oldu. Öğrencilerin danışman öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları projeler arasında kanser tedavisiyle ilgili 2 proje dikkat çekti. Kekik yağı kullanılarak kanser hücrelerinin yayılmasını önleyen proje ile meme kanserinde kemoterapiye gerek kalmadan kanserli dokuyu öldürmeyi amaçlayan proje ilgi gördü. Öğrencilerin projeleri ABD'de ülkemizi temsil edecek.

TÜBİTAK ve Fen Lisesi işbirliği ile 3. Bilim Fuarı açıldı. Fuarda öğrenciler tarafından hazırlanan projeler sergilendi. Sergi açılışına Vali Alim Barut, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun ile il protokolü katıldı.

Fuarda kanser ile ilgili hazırlanan iki proje ilgi gördü. İlki TÜBİTAK Bölge yarışmalarında birinci olan Utku Gün Gürsoy’un ‘Östrojen ile hedeflenmiş gümüş nanopartiküllerinin meme kanseri üzerindeki sitotoksik etkisinin araştırılması’ projeydi. Gürsoy, meme kanseriyle ilgili proje hazırlamasının nedenini yılda 300 bin kadının hastalanarak ölmesi olarak açıkladı. Sadece kadınların değil erkeklerin de meme kanserinden hastalanabildiğine dikkat çeken Utku Gürsoy, meme kanserinin tedavisinin gümüş nanopartikülleri kullandım. Gümüş nanopartikülleri kullanmamdaki neden nano teknoloji yüzyılın bilimi olarak kabul ediliyor ve gümüş sitotoksik bir etkiye sahip hücreler üzerinde bende bunun sitotoksik etkisini kullanarak kanser hücresini öldürmeyi amaçladım. Alternatif bir tedavi oluşturarak kemoterapi ve radyoterapi dışında sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli dokuyu öldürmeyi amaçladım. Bunu da başardım.” diye konuştu.

İKİ PROJE AMERİKA’DA ÜLKEMİZİ TEMSİL EDECEK

Kekik yağı kullanılarak kanserli hücrelerin yayılmasını önleyerek dokuların öldürülmesini amaçlayan proje ise Amerika’da düzenlenecek İNTEL İSEF Bilim Fuarında ülkemizi temsil edecek.

İlayda Çetin’in hazırladığı projenin danışman öğretmeni Sadi Sezginer, kanser ilaçlarının pahalı olmasına dikkat çekerek, kendilerinin kekik yağı kullanarak doğal yolla kanserli hücrelerin yayılmasını durdurabildiğini gösterdiklerini anlattı.

Amerika’da ülkemizi temsil edecek bir diğer proje ise matematikte aralarında asal olan sayıların bölünememe durumlarını incelendi. Sayfalar sürecek işlemlerin tek bir formülle çözülmesine imkân sağlıyor. Projeyi hazırlayan Mücahit Ekinci projeyle ilgili bilgi verdi.

Vali Alim Barut ve protokol üyeleri fuarda bulunan stantları gezerek projeler hakkında öğrencilerden bilgi aldı.