Sivrisineklerin ağız bölgesinde kan emmek için kullandıkları yan yana kaç iğne vardır?

Paylaşılan bir video, sivrisineğin kan emişini yakın çekim izlemenizi sağlıyor.

Çok küçük olmalarına rağmen ilginç bir şekilde dünya üzerindeki tüm canlılardan, tüm hastalıklardan ve ölümle sonuçlanan tüm kazalardan daha fazla can almayı başaran sivrisinekler, hızlı bir şekilde artan sayıları ve sinir bozucu davranışlarıyla tanınıyorlar. Farklı canlıların ve bireylerin kanını emdikleri için oldukça tehlikeli olan bu minik canlılar, kan emebilmek amacıyla kafalarında bulunan uzun ve sivri iğneyi kullanıyorlar, bunu hepimiz biliyoruz. Peki sivrisineklerin iğnelerinin yapısının nasıl olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Sivrisinekler aslında 6 farklı iğneden oluşan tek ve kalın bir iğne ile kan emme işlemini gerçekleştirirler. Bu altı iğneden en dışta bulunan iki tanesinin görevi deriyi delmek ve diğer iğne bölümlerine destek sağlamaktır. Minik ve kesici dişlere sahip olan bu iki iğne olmasaydı sivrisinekler deri altına ulaşamazlardı. Diğer iki iğne ise kanın emileceği bölgeyi açık tutan ve kan emişinin sürmesini sağlayan yapılardır. Son iki iğne ise kan emebilmek için birlikte çalışır. Bu iğnelerden birisi deri altında kan damarı arayan ve kanı çeken iğnedir. Diğeri ise bulunan damara bir çeşit madde enjekte eden (sivrisinek zehri olarak tanımladığımız madde), kanın sulanmasını sağlayan ve böylece kan emmeyi kolaylaştıran bir iğnedir.
 
Ayrıca bazı okuyucularımızın "Hem sinir bozucu hem de çok zararlılar. Neden soylarını tüketmiyoruz?" gibi sorular sorabileceğini biliyorum. Siz sormadan ben cevaplayayım: Sivrisinekleri katletmek iyi bir sonuç vermezdi çünkü biz sevmesek bile bu canlılar birçok bölgenin çiçeklenmesinde büyük rol oynarlar. Sayılarının fazla olması nedeniyle ekosistemlerindeki diğer canlıların sayısına katkıda bulunurlar. Yani böyle bir zamanda (arıların ve diğer canlıların azalmaya başladığı) sivrisineklerin soyunu tüketmek hiç mantıklı ve yararlı olmazdı. Yine de eve girenlerin canlı kalması için bir sebep yok.