Geçen yılın ikinci yarısında istihdam piyasasının iyileşmesi ile pozitif yönde ilerleyen ABD ekonomisi, 2015 yılında da büyümeye devam edeceği bildirildi. Uzmanlar ABD ekonomisinin 2014’te kış mevsimin sert geçmesinden dolayı ilk çeyrekte yavaş büyüdüğüne, daha sonra hızlı bir şekilde toparlandığına dikkat çekiyor.

2014’te özellikle işsizlik seviyesinin yüzde 6’ya kadar gerilemesi, tüketici güveni ve şirket harcamalarının artması ekonominin iyi bir performans göstermesine yardımcı oldu. Geçen yılın ekonomik performansı, bu yıl istihdam piyasasındaki iyileşmesine, hane halkı gelirlerinin artırmasına ve emlak piyasasının hızlı toparlanmasına yardımcı olması bekleniyor.

Özellikle bankaların kredi verme standartlarını kolaylaştırması mortgage piyasasının daha da hareketlendirmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün akaryakıt şirketlerinin yatırımlarını azalttığı halde, genel olarak ekonomiye olumlu yönde katkı sağlaması ön görülüyor.

FED’İN ATACAĞI ADIMLAR EKONOMİYİ ETKİLEYECEK

Amerikan Merkez Bankası (FED)’in faiz artırımı konusunda atacağı adımda ekonomiyi etkileyecek bir başka unsur. Moody’s Analytics Ekonomisti Mustafa Akçay, Fed’in faiz artırımına gitmemesi halinde yada piyasa beklentilerini iyi yönetebilirse 2015’in ABD için geçtiğimiz yıla göre daha iyi geçeceğini söyledi. Akçay, ABD ekonomisi için en büyük risklerin, dış kaynaklı, özellikle Avrupa Birliği’nin (AB) tekrar resesyona girmesi veya Çin’deki büyüme hızının öngörülenden fazla düşmesine bağlı olduğunu belirtti.

ABD'nin Quinnipiac Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kılıç, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 3 oranında büyüme göstereceğini, ancak büyümenin AB ve Çin ekonomisine bağlı olarak değişebileceğine dikkat çekti. Prof.Dr Kılıç, dış faktörlerin önemli bir etken olmasına rağmen ABD ekonomisinin daha çok iç piyasaya bağlı olduğunu vurguladı.

PETROL FİYATLARI EN FAZLA TÜKETİCİYİ ETKİLEYECEK

Petrol fiyatlarının geçen haziran ayına göre yüzde 50 düşerek, son yılların en düşük seviyesine geriledi. Petrol fiyatının bu yıl için ortalama 60 dolar olacağını farzedersek, tüketicilerin cebinde 100 milyar dolar kalacağını söyleyen Ekonomist Akçay, “ 100 milyar dolar demek, toplam yıllık gelirin yüzde 0.6’sını oluşturuyor. Bu rakam çarpan etkisi ile daha büyük bir harcama miktarı olarak geri dönecek. Bu süreçte petrol şirketlerinin yatırımları azalabilir ama 60 dolarlık ortalamayı kaldırabilir.”şeklinde konuştu.Akçay, makro ekonomik modelinin petrol fiyatlarındaki 40 dolarlık düşüşün ABD ekonomisine yüzde 0.4’lük bir büyüme getireceği tahmininde bulundu.

Prof.Dr. Kılıç ise petrol fiyatlarının 6-12 ay düşük kalması halinde tüketimi arttırabileceğini bununda olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Kılıç, enerji alanındaki yatırımların azalması veya çoğunun durma noktasına gelmesi halinde ekonominin olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.