Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması, Araştırma-Yayım-Çiftçi Bağının Güçlendirilmesi Çalışmaları projesi kapsamında Türkoğlu İlçemiz Pınar höyük Köyünde soya fasulyesi yetiştiriciliği konusunda çiftçi toplantısı düzenlendi.

Toplantıda Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Pınar Çubukçu ve Zir. Yük. Müh. Ahmet Korhan Şahar tarafından soya fasulyesi yetiştiriciliği, soyanın kullanım alanları ve slaj yapımı hakkında çiftçilerimize ve teknik personellere bilgi verildi.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ”˜ Soya tarımının İlimizde yaygınlaştırılması için başlatmış olduğumuz çalışmalara devam ediyoruz' dedi.

Toplantıya Türkoğlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri UYDURAN, İl ve İlçe Müdürlüğü personelleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Eğitim toplantısında çiftçilerin yetiştiricilik, tohum seçimi, tohum temini gibi soruları konu uzmanları tarafından cevaplandırıldı.

Bunların Hepsi Soyanın nimetleri

Soya fasulyesi protein yönünden zengin bir besin kaynağı. Soya unu, Soya sütü, Soya eti, Soya yağı adını gündelik hayatımızda sıkça duyduğumuz gıda maddeleri. Peki  ya Soya fasulyesinin endüstrideki kullanım alanlarını dikkatlice okuyarak sağlığımıza, çevreye ve de  ekonomimize sağlayacağı katkıları düşünmeye çalışırmısınız

Soya Mürekkebi
Matbaalarda kullanılan mürekkebler artık petrol yerine saya yağından yapılıyor. Soyadan elde edilen mürekkeb yenilenebilir bir kaynak olmasının yanında sağlıklı ve çevreyle barışık. Parmaklarda leke bırakmaması da çabası. Bu gün Amerika, Japonya  gibi gelişmiş ülkelerde günlük gazetelerin % 90'dan fazlası soya mürekkebiyle basılmakta.

Soya Biyodizeli
Soya yağından birtakım kimyasal işlemlerden  sonra biyodizel elde edilmektedir. Elde edilen yakıt belirli düzeyde petrol esaslı ürünlerle karıştırılarak araçlarda kullanılabilmektedir. Biyodizel de yenilenebilir bir kaynak olmasının yanında kullanımı basit, sülfür ve diğer aromatiklerden ari, toksit olmayan, biyolojik olarak parçalanabilen ve böylece çevre kirliliği yaratmayan bir yakıt.  Günümüzde öğrenci servis araçlarında sıkça kullanılmakta.

Soyalı Pastel Boyalar
Bu pastel boyalar yaklaşık % 85 oranında soya yağı içeriyor ve toksin değil.Alışılagelmiş yöntemlerle yapılan pastel boyalar petrol türevlerinden imal edilmekte. Gözbebeği çocuklarımızın bu boyalarla sürekli haşır neşir olduğunu düşünürsek soyadan yapılan pastel boyaların önemi ortaya çıkıyor.

Kozmetik Sanayinde Soya
Günümüzde soya, vücut bakım ürünleri, saç bakım ürünleri, nemlendirici, koruyucu gibi ürünlerin bünyesinde yer almaktadır. Kozmetik sanayinde kullanılan yapay kimyasallar yerine soyadan ve sağlıklı olarak kullanılabilmektedir.

Soya unundan araba lastiği dolgu maddesi
Günümüzde lastik dolgu maddesi olarak karbon siyahı denilen petrol esaslı parçacıklar kullanılmaktadır. Araba lastiği üreticileri bunları gerilme direnci ve aşınma dayanımını iyileştirmek amacıyla kullanmaktadır. Petrol esaslı maddeler birçok komplekse neden oluyorlar, maliyeti  yükseltiyor ve biyolojik esaslı maddelere göre çevreyi kirletme oranları daha yüksek. Bunun yerine üretici  ve bilim adamları soya fasulyesi gibi ürünlerinden elde edilmiş biyolojik esaslı maddeleri kullanabilmesi için araştırma yapılmaktadır.

Bu saydıklarımıza daha birçok endüstriye ürünler eklenebilir. Mumlardan temizleyicilere, şampuanlardan kalemlere, döşemelerden masalara dolaplara kadar”¦.