Amasya’nın Suluova ilçesinde faaliyet gösteren Suluova Sanayici ve İşadamları Derneği (SUSİAD) üyelerine “Müşteri şikayet ve itirazlarını fırsata çevirme” konulu seminer düzenledi.
Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı konuşmacı olarak katıldı.
KASİF Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı konferansa müşteri memnuniyeti ve müşterilerle satıcılar arasında olması gereken diyalogların öneminden bahsetti.
Müşterilerin eskiden velinimet, sonra kral, şimdi ise işletmelerin kar ortağı konumunda olduğunun altını çizen Bıyıklı, “Bugün gerek işletmelerin ihtiyaç duyduğu, gerekse müşterilerin muhatap olmak istediği satış temsilcisi, sıradan bir satış temsilcisinden ziyade birer 'karlılık uzmanı' ve 'satış danışmanı' niteliğindedir. İşletmelerin mevcut müşterileri elde tutması, ardından da rakiplerin boşalttığı alanı doldurmaya öncelik vermesi gerekiyor. Bu dönemde en önemli işimiz hiç kuşkusuz müşteri potansiyelini korumaktır. Çünkü var olan müşteriyi korumak yenisini kazanmaktan 5 kat daha karlı. Mevcut müşterilerinizle iletişim halinde olmaya, onların beklentilerine cevap vermeye ve aynı zamanda müşteri portföyünüzü genişletmeye çalışmalısınız." dedi.
“ŞİKAYETLERİ DİKKATE ALIN”
Her şikayetin müşteri tarafından işletme sahibine verilen bir armağan olduğunu belirten Bıyıklı, “Şikayet ile müşteri, işletmenizde ne gibi bir sorun olduğunu ve bu sorunu nasıl düzelteceğiniz hakkında parayla bile atın alamayacağınız bilgileri size sunar. Şikayetler size müşteriyi mutlu etme şansı verir. Şikayetler ağrı gibidir, işletmenizde bir şeylerin ters ittiğinin haberini verir. Şikayetler sayesinde mal ve hizmet sisteminiz aksaklıklardan kurtularak kusursuzlaşır ve güçlenir. Bu nedenle akıllı tacirler müşterilerini daha başka şikayetlerini söylemeleri için cesaretlendirir. Şikayet kanallarını sürekli açık tutan işletmeler daima gelişir ve büyür.” ifadelerini kullandı. Konferans sonunda katılımcılara Yaşar Bıyıklı tarafından hazırlanan ‘Satış Teknikleri’ isimli kitap hediye edildi.