Kahramanmaraş Afşin İlçesi Çobanbeyli Çok Programlı Lisesi Öğrencilerinden Emre SÖYLER, Ahmet Duran MERT ve Volkan KILINÇ “TÜBİTAK Lise Öğrencileri Girişimcilik ve Yenilikçilik” yarışmasına hazırlamış oldukları “Vakumlu Tezgâh” adlı proje ile jüri değerlendirmesini geçerek Türkiye genelinde sergilenmeye hak kazanan 22 proje arasına girmeyi başardılar. 

Çobanbeyli Çok Programlı Lisesi Okul Müdürü Abdullah GÜNDÜZ eşliğinde proje ekibi Türkiye final yarışması öncesinde Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin FIRAT'I ziyaret ederek, proje hakkında bilgi verip sunup yaptılar.

Proje hakkında bilgi veren Çobanbeyli Çok Programlı Lisesi Öğrencilerinden Volkan KILINÇ, Bilindiği gibi gıdalarımız içerinde meyve ve sebzelerin raf ömürleri çok kısadır. Maalesef taze sebze ve meyve bulma konusunda zaman zaman sorun yaşıyoruz. meyvelerin  satıcılar açısından kısa süre içerisinde satılması gerekir. İlçemiz bu gıdalar açısından genel olarak dışa bağımlı bir yapıdadır. Bu gıdalarımız bizlere günler içerisinde ulaştırılmakta ve bir kaç gün içerisinde bozulmakta, solmakta ve buruşmakta, rengini ve tazeliğini kaybetmektedir. Bu durum satıcılar açısından da problemdir. Satılamayan ürün elde kalır,  israf meydana gelir ve maliyet artar. Biz de satıcıların bu problemini çözmek amacıyla gıda koruma yöntemlerinden biri olan “Vakumlama” yöntemini satılan meyve ve sebzenin korunmasında kullanmaya karar verdik ve projemizi geliştirdik. Sonuç olarak yapmış olduğumuz projeyle ilk defa manav tezgâhında vakumlama sistemi kullanarak bu ürünlerin raf ömürleri %50-400 arasında uzatmayı başardık. Projemizin hazırlanmasında bizlere yardımı ve desteğini esirgemeyen başta danışman öğretmenimize, okul müdürümüze ve öğretmenlerimi sevincimizi paylaşan okulumuz öğrencilerine teşekkür ediyorum. İnşallah final sergisinden başarıyla döneceğiz. ”dedi.

Ziyarette konuşan Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin FIRAT ise Değerli arkadaşlar Projemizin içeriğini hep beraber dinledik öğrencilerimiz çok önemli bir sorunu ele almışlar ve bu soruna çok ekonomik bir yöntemle çözüm bulmuşlar. Bu süreçte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrencilerimizin yanındayız.”İfadesini kullandı. Çağımız proje çağı, öğrencilerimiz beyin fırtınası yaparak ilçemizin ve ülkemizin önemli bir ihtiyacı olan taze sebze ve meyvenin temin edilebilmesi için proje geliştirmişler. Biz milli eğitim müdürlüğü olarak bu ve benzeri proje çalışmalarına destek verip, gayretli çalışmalarını takdir etmekteyiz. Bu vesile ile  "Öğretmen ve öğrencilerimize göstermiş oldukları başarıdan dolayı teşekkür ediyor ve gidecekleri final sergisinde başarılarının devamını diliyorum. 

Haber ve Fotoğraflar: Adem TÜRKHAN