Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ağrı İl Koordinatörlüğü tarafından sürdürebilirlik eğitimleri kapsamında bal üreticilerine yönelik 3 günlük eğitim düzenlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ağrı İl Müdürlüğü ve Ağrı Arıcılar Birliği’nin katkı sunduğu eğitimlerde Ağrı’da arıcılık ve bal üretimi potansiyelinin doğru kullanılması, arıcılık faaliyetleri ve kapasitenin geliştirilmesi ile işletmelerinin sürdürülebilirliklerinin artırılmasına yönelik eğitimler uzmanlarca ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Teorik eğitimlerin Ağrı İl Koordinatörlüğü toplantı salonunda, pratik saha eğitimlerinin ise Ağrı Ozanlar köyünde gerçekleştirilen eğitim programın ilk gününde, Ağrı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Veteriner Hekim Ahmet Karahan arıcılık mevzuatı, arıcıların sorunları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen desteklere yönelik eğitimler ve bilgilendirmelerde bulundu.

Bir sonraki gün TKDK Yerinde Kontrol Birim Amiri Veteriner Hekim Mehmet Baydar tarafından arıcılıkla ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, IPARD programı, arıcılığa verilen hibe destekleri, başvuru şartları ve proje hazırlama konularında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verildi.

Teorik ve mevzuat eğitimlerinden sonra, son gün ise TKDK’ dan hibe desteği almış Ağrı merkez Ozanlar köyünde bulunan Seraceddin Turan‘a ait arıcılık yatırımının uygulama sahasına geçilerek arıcılık konusunda uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi. Uygulamalı eğitimde ise Ağrı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Veteriner Hekim Öztekin Aktaş ve Ağrı Arıcılar Birliğinden Arıcılık mezunu Danyal Demir tarafından sahada oğul alma, propolis üretimine kadar arıcılık alanındaki her konu uygulamalı olarak katılımcılara anlatıldı.

Yaklaşık 30 üreticinin takip ettiği eğitimlerin, katılımcılar tarafından teorik ve pratik açıdan oldukça verimli ve faydalı bulunduğunu belirten İl Koordinatörü Alihaydar Yiğit, sürdürülebilirlik eğitimlerinin bundan sonra da değişik alanlarda devam ettirileceğini, sektörlere ait sorunların rapor halinde ilgili kurumlar ile paylaşılacağını ve eğitim programının sonunda eğitimi tamamlayan üreticilere, TKDK tarafından katılım belgeleri verileceğini belirtti.