Torbalı Ticaret Odası, İş-Kur ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa 2. Kariyer ve Meslek Günleri'ni düzenledi. Belediye Kültür Merkezi'nde dün başlayan etkinlik kapsamında firmalar ve meslek liseleri stant açarken işverenlerle iş arayanlar biraraya getirildi. Yüzlerce vatandaş, firmaların stantlarını gezip iş başvurusunda bulunurken patronlar da 9. sınıf öğrencilerine yönelik başarı hikâyelerini anlattı.

63 STANT AÇILDI

Saat 09.30’da başlayan etkinlik kapsamında bahçede 45 firma, 9 özel ve 9 devlet meslek lisesi olmak üzere toplam 63 stant kuruldu. Açılış konuşması yapan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, gittikleri her yerde vatandaşlardan iş, firmalardan ise kalifiye eleman talebi aldıklarını söyledi. Olgun, "İlçemizde iş var, işçi de var ama bunları buluşturacak bir platforma ihtiyaç vardı, bunu gerçekleştirdik. Geçen yıl yaptığımız bu organizasyona, bu yıl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nü de dahil ettik. Mesleki eğitim konusunda tanıtımlar yapıldı. İzmir'deki en organize ve en kapsamlı kariyer gününe imza attık. Gençler, bu hayatta sadece memuriyet yok. İşadamı olun. Başımıza iş çıkarıp mucit olun. Girişimci olun. Osmanlı döneminde herkes asker olmak isterdi, cumhuriyette ise gençler memur olmak istiyor. Bu kabuğu kırmak istiyoruz." diye konuştu.

STAJYERLERE 950 LİRA MAAŞ

Bunun İzmir'e örnek bir etkinlik olduğunu ifade eden İş-Kur İl Müdürü Kadri Kabak ise, "Yeni neslin atılımlara girmesi ve inovasyonla ilgilenmesi gerekir. Bir hayaliniz olmalı ve hayalinizin peşinden koşmalısınız. İşyerleri tornacı, CNC operatörleri, satış temsilcileri, hatta ve hatta güvenlik elemanları arıyorlar. Firmalarımız eleman diye, gençlerimiz ise iş diye kıvranıyor. Bu işte bir terslik var. Ortada bir mesleksizlik problemi var. Bu sorunu çözmeliyiz." dedi. Kabak, zorunlu stajlarda işbaşı programıyla öğrencilere 950 TL maaş ödenebileceğini de sözlerine ekledi. Ardından kürsüye çıkan Torbalı Kaymakam Aydın Memük, mesleki eğitimde hem okul hem de atölye eksikliği yaşandığını, bunu çözmek için hummalı şekilde çalıştıklarını belirtti. Kaymakam Memük, Torbalı'ya bir üniversite kazandırılması konusunda da adım attıklarını söyledi.

SİMİT SATIP DA YİYEMEYEN PATRON

Başarı hikayesini anlatmak için kürsüye çıkan Pehlivanoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Hanif Pehlivanoğlu ise şunları söyledi: "Simit satıp simit yiyemeyen çocukların hikayesidir Pehlivanoğlu. Balkanlar'dan göç ettiğimizde, mesleği olmayan babamız seyyar satıcılığa başladı. En büyüğü 15 yaşındaki sekiz kardeş de gazoz, simit ve sinema salonu önlerinde çekirdek sattı ama bir şeyi hiç unutmadık, başarmak için çok çalışmamız gerekiyordu. Kardeşlerimin tamamı üniversite eğitimi aldı. Ben avukatlığı bırakıp bakkallığa başladım. İş dünyasına atılacak olan gençler, mutlaka kazançlarını biriktirsin. Cimri değil, tutumlu olsunlar. Ayrıca dininizi de kulaktan değil, kaynağından öğrenin."