Mersin merkez Toroslar Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi'nde (İSKEP) Toplum Yararına Program Çalıştayı’nın ikincisi yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) önderliğinde devam eden proje ile dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonuna katkıda bulunulması ve istihdam edilebilirliklerinin artırılması hedefleniyor.

Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayda; Toroslar Belediyesi’nin hedef grup seçtiği 'Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocukların Aileleri' ile ilgili eğitim ve istihdama yönelik çalışmalar ele alındı. Çalıştaya; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Mustafa Saçıkara, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Temsilcisi Cleofe Guardingli, Mersin Üniversitesi öğretim görevlileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile kurum ve kuruluşların temsilcileri, engelli dernekleri başkanları, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri, mahalle muhtarları katıldı.

Programın moderatörlüğünü, Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata yaptı. Ata, katılımcılara sinevizyon eşliğinde projenin detayları ile ilgili bilgi verdi. Daha sonra söz alan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, belediyelerin de arasında bulunduğu 12 belediye tarafından uygulanan projede yer almaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Toplumda, dezavantajlı durumda bulunan her kesimdeki insanı eşitler içerisine getirme gayretinde olduklarını kaydeden Başkan Tuna, “Göreve geldiğimiz 11 yılda bölgemizin sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda kalkınması için birçok projeyi hayata geçirdik. Kurumlar arası diyaloglu çalıştığımız ve uyguladığımız her proje bizim ufkumuzu açtı. Toplumda dezavantajlı yaşayan insanları diğer eşitlerinin seviyesine getirme gayreti içerisindeyiz. Bugün de 12 belediye tarafından uygulanan bu projede yer almaktan büyük haz duymaktayız. Projede seçtiğimiz hedef gruplar engelliler, Romanlar ve çalışan çocukların aileleri. Bu konularla ilgili belediye olarak hayata geçirdiğimiz projelerde çok önemli çalışmaları sunduk ve ilkleri uyguladık. üniversiteler, halk eğitim merkezi, İŞKUR, sivil toplum teşkilatları ile kurum ve kuruluşlarımızla ortak hareket ederek, birlikte projeler de üretiyoruz." diye konuştu.

İŞKUR İl Müdürlüğümüzün de sunduğu desteklerle Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde, Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nde açtıkları hasır örme üretim atölyesi ile Roman vatandaşların hem meslek öğrendiğini hem de ürettiklerini ihraç edebildiklerini vurgulayan Tuna, şöyle devam etti: "İlk defa bu dönemde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde kurulun Engelliler Daire Başkanlığı'yla birlikte koordineli çalışmalar gerçekleştirerek, engellilerimizin önündeki engellerin kaldırılması yönünde projeleri de uygulamayı hedefliyoruz. Amacımız mutlu Toroslar, mutlu Mersin ve mutlu Türkiye’dir. Bu projenin bölgemizde önünde engel olan ve dezavantajlı yaşayan insanlarımızın önündeki engellerin kalkmasına vesile olmasını temenni ediyorum.”

Başkan Tuna’nın konuşmasının ardından; İŞKUR İl Müdürlüğü, Mersin Valiliği AB Proje Koordinatörlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Toroslar İlçe Müdürlüğü ile Toroslar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda görev yapan uzman danışmanlar da çalışma faaliyetleri ile ilgili birer sunum yaparak, projenin desteklenerek daha iyi sonuç vereceğine inandıklarını belirttiler.

İki gün süren çalıştayda daha sonra Mersin Sokak Çocukları Derneği ve Mersin Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürlüğü (ÇOGEM) ile birlikte 'Sokakta Çalışan Çocuklar ve Aileleri' ile ilgili koordineli bir istişare toplantısı yapılarak, sokak çocuklarının yaşadıkları sorunlara değinildi. Çözüm önerileri ile birlikte ileriye dönük planlamaların da görüşüldüğü çalıştay, Roman vatandaşları ile engelli dernekleri başkanlarının da katıldığı dezavantajlı bireylerin entegrasyonu ile birlikte istihdam edilebilirlikleri konusunda yapılan toplantı ile sona erdi.