Osmanlı ile Malay dünyasını siyasi, kültürel, iktisadi, askeri ve sosyal yönden incelemeyi hedefleyen ve kapsadığı çalışma alanı bakımından dünyada bir ilk olan Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi açıldı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) ve Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi (International Islamic University Malaysia - IIUM) işbirliği ile hayata geçen, Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi açıldı. İlki 2015’in Eylül ayında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da faaliyete geçen merkezin ikincisi İstanbul’da kapılarını açtı. FSMVÜ Topkapı Yerleşkesi’nde yapılan açılışa; FSMVÜ Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek, IIUM Başkanı Dr. Rais Yatim, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, IIUM Rektörü Prof. Dr. Zaleha Kamaruddin ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Törende Dr. Rais Yatim’e fahri doktora unvanı da takdim edildi.
DR. RAİS YATİM’DEN İSLAM FİNANSI KONUSUNDA ORTAK ÇALIŞMA SİNYALİ
Merkezden beklentilerini ‘’iki dünya arasında akademik çalışmalar yapmak ve işbirliği oluşturmak’’ şeklinde özetleyen Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi (IIUM )Başkanı Dr. Rais Yatim, ‘’Kendi dünyamıza ait çalışmaları, bilgileri daha çok oryantalistlerden alıyoruz. Biz, bu bilgileri sadece Batı’dan almak yerine kendi dünyamızı kendimiz çalışmak, bilgi üretiminde pay sahibi olmak istiyoruz. Bu amaçla Müslüman ülkeler arasında bu tür iş birlikleri geliştirmemiz gerekiyor’’ dedi. İslam finansı konusunda da ortak çalışmalar yapılabileceğinin sinyalini veren Yatim, ‘’Tek bir finans teorisi üzerinde durmak yerine bunu çoğaltmak gerekiyor. O anlamda altın dinar meselesini ciddi şekilde çalışıp farklı bir ekonomik sistem de ortaya koyabiliriz’’ ifadelerinde bulundu.
‘’AKADEMİK VE KÜLTÜREL İLİŞKİLER KALICIDIR’’
Kurdukları merkez yoluyla Osmanlı ve Malay dünyası arasında tarihi süreçte var olan ilişkileri yeniden canlandırmak istediklerini vurgulayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Gerçek, ‘’Bu birikimleri sadece ekonomik yönden değil özellikle üniversiteler düzeyinde sürdürerek akademik bir platforma taşımak istiyoruz. Çünkü iktisadi ve idari ilişkiler geçici, akademik ve kültürel ilişkiler ise kalıcıdır. Bizler de bu açıdan iki dünya arasındaki ilişkileri akademik düzeyde yeniden rayına oturtarak, bu konuya katkı sağlayıp üzerimize düşen vazifeyi yapmaya çalışacağız’’ diye konuştu.
İKİ DÜNYAYI BİR ARAYA GETİREN MERKEZ
Merkezin, İslam toplumunun iki önemli parçası olan Malay ve Osmanlı dünyasını kültürel, akademik, aktüel konularda bir araya getirme hedefi ile kurulduğunun altını çizen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, ‘’Bugün bu merkezi tamamladık ve çalışmalara başladık. Bu coğrafya ile öğrenci yetiştirmek, yayınlar yapmak, aktüel konularda işbirliği halinde olmak hedeflerimiz arasındadır. Yaklaşık 100 yıldır birbirleri ile çok az temas kurmuş ve belki de birbirleri hakkında çok az bilgi sahibi olan bu iki dünya, açtığımız merkez ile bir araya gelmiş oldu’’ dedi.
‘’TÜRK DIŞ POLİTİKASI İLE UYUMLU BİR AÇILIM’’
Osmanlı - Malay Dünyası Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serdar Demirel ise merkezle ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade etti: ‘’Malay dünyası 300 milyonluk bir dünya bunun içerisinde Endonezya, Malezya, Filipinler gibi ülkeler de var. Bu dünya ile Türkiye’nin ilişki kurması, ortak projeler üretmesi bizim açımızdan son derece önemli. Bu aynı zamanda Türk dış politikası ile de uyumlu bir açılım. Bu açıdan biz bu projeye son derece önem veriyoruz.
MERKEZDE NELER ÇALIŞILACAK?
Malay ve Osmanlı’nın ortak tarihlerinin izlerinin sürüleceği merkezde, yüksek lisans ve doktora programlarıyla akademi dünyasına yeni çalışma sahaları açılacak. Merkez ayrıca Müslüman dünyanın kalkınmasına katkı sunacak çalışmalar da yürütülecek. Türkiye’nin Asya/Pasifik ülkeleriyle günümüz ilişkilerinin de çalışılacağı merkezde, “Gelecekte ortak neler yapılabilir?” sorusunun cevabı aranacak.