Uluslararası Gençlik İstihdamı Sorunları Sempozyumu, Avrupa Komisyonu adına SALTO-Youth Euromed Kaynak Merkezi'nin katılımı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Ulusal Ajansı ortaklığıyla AGÜ'nün ev sahipliğinde başladı.

Sümer Kampüsü Toplantı Salonu'ndaki Sempozyum'un açılışında konuşan Prof. Dr. Sabuncuoğlu, Avrupa'dan akademisyenlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve özel sektör temsilcileriyle gençlerin istihdam sorunlarını tartışmak ve kalıcı çözümler üretmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Hızlı bir değişim yaşandığını ve genç nüfusun giderek arttığını ifade eden Sabuncuoğlu, buna paralel olarak gençlerin iş bulma sorununun da büyüdüğünü belirtti.

İşsizliğin sadece Türkiye'nin sorunu olmadığına dikkati çeken Sabuncuoğlu, "Asya'da olsun Avrupa'da olsun genç işsizlik büyük bir sorun. Gençlerin istihdam edilememesi, enerji sorunu gibi dünyanın küresel meselelerinden biri haline geldi.  Bizim de çok genç bir nüfusumuz var, bununla gurur duyuyoruz. Fakat bu genç nüfusu istihdam edemezsek büyük bir sorumluluk almış olacağız. Bu önemli kaynağı kullanamamış olacağız" diye konuştu.

Sabuncuoğlu, 3 gün sürecek Sempozyum'da gençlerin istihdamının önünü açacak yol ve yöntemlerin tartışılacağını kaydetti.

- AB'nin önceliği gençlik

Fransa Ulusal Ajansı Başkan Yardımcısı Bernard Abrignani de Avrupa Birliği'nin önceliklerinden birisinin gençliğin problemlerine çözüm bulmak olduğunu dile getirdi.

Abrignani, genç işsizliğin tüm ülkelerin önünde çözülmeyi bekleyen bir problem olarak durduğunu, işsizliğin nedenlerinin ülkelerin askeri, coğrafi yapılarına göre değişiklik gösterdiğini anlattı.

Değişen dünyayla meslek tanımlarının ve çeşitliliğinin de değiştiğini ifade eden Abrignani, iş arayan gençlere önerilerde bulundu.

İslam dininden örnekler veren Abrignani, "İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in önerilerine baktığımızda, ata binmeyi, ok atmayı ve yüzmeyi öneriyor. Ata binmek aslında hareketlilikle ilgili. Ayrıca yeni koşullara, ortamlara, farklı kültürlere adapte olabimeyi simgeliyor bence. Yüzme ise bu dünyada hayatta kalabilmek için gerekli. Benim de gençlere tavsiyem, hareketli olun, kendinizi farklı kültürlere hazırlayın, becerilerinizin ortaya çıkması için çabalayın. Birden çok konuda uzmanlaşmaya çalışın" ifadelerini kullandı.

Türkiye Ulusal Ajansı Genel Koordinatörü İbrahim Demirel de gençlerin istihdamının bütün Avrupa'nın için sorun teşkil ettiğini dile getirdi.

Türkiye'den ve yurt dışından yaklaşık 250 akademisyen özel sektör ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı Sempozyum 27 Haziran'da sona erecek.