Bu yıl 26 Temmuz-2 Ağustos tarihlerini kapsayacak üniversite tercih dönemi öncesinde İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli adaylara tavsiyelerde bulundu.
Yarın başlayacak üniversite tercihleri öncesinde adaylar kendileri için en doğru tercihi yapmak adına son hazırlıklarını yapıyor. Adaylar aldıkları puanlar ve sıralamaları dahilinde istedikleri bölümler için tercih yapabilecek. Yapacakları tercihler konusunda aday öğrencilere önerilerden bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, ‘’Öncelikle adaylar kendilerine verilen 30 tercih hakkını mutlaka değerlendirmeli. Öğrenciler bazen istemedikleri bölümleri yazmaya gerek olmadığını düşünüyor ve bu yüzden 30 tane tercih hakkını kullanmak istemiyor. Ancak benim tavsiyem tüm haklarını kullanmaları yönünde olacak’’ dedi.
‘’Yatay geçiş ve çift ana dal hakkı göz ardı edilmemeli’’
Gayretli sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Tercih yaparken elbette istedikleri bölümleri seçmeliler. Ancak istedikleri her şeye ulaşamayabilir, bunun için alternatif yolları deneyebilirler. Yani doğrudan elde edilemeyen bir isteğe dolaylı yollardan da sahip olunabilir. Bu noktada dikey ve yatay geçişlerle her öğrencinin istediği bölümü okuyabilmesi kolay bir hale gelmiş durumda. Yatay geçiş elde edilemediği durumlarda ise öğrenci çift ana dal yaparak istediği bölümü okuma şansına sahip olabilir.’’
Öğrencilere YÖK tarafından tanınan bu alternatiflerin çok güzel olduğunu belirten Gayretli, ‘’YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç öğrencileri seven ve düşünen bir yapıya sahiptir. Onun da düşüncesi, her bir öğrencinin istediği bölümde okuması, hayata iyi bir şekilde hazırlanması ve okulu bitirdiğinde iş bulma endişesi duymadan mutlu bir şekilde hayatını çizmesi yönündedir. Bu nedenle kendilerine teşekkür ediyorum’’ dedi.
‘’Mühendislik bölümlerine ağırlık verin’’
Seçecekleri bölüm konusunda kararsızlık yaşayan adaylara da tavsiyelerde bulunan Gayretli, ‘’Mühendislik bölümleri özelikle mekatronik, endüstri, bilgisayar, elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri öğrencilere tercihleri için en başta önereceğim bölümler. Çünkü Türkiye’yi kalkındıracak projelerin bu bölümlerden mezun arkadaşlarımız tarafından yapılacağına inanıyorum. Tabi ki tıp, sağlık bilimleri gibi alanlarımız da çok önemli. Ancak öncelikli olarak geleceğimize yatırım yapmak istiyorsak ve kısa zamanda kendi işimizi kurup, iş imkanları oluşturacaksak mühendislik bölümlerine ağırlık vermemiz gerekecek. Bunların dışında hiçbir zaman ölmeyen işletme, uluslararası ilişkiler, dış ticaret, lojistik, sivil havacılık gibi bölümler de çok önemli. Özellikle sivil havacılık alanında çok büyük eksiklikler var. Bu bölümlerden mezun olan öğrencilerimiz de sonrasında rahatlıkla iş imkanı bulabilirler’’ ifadelerinde bulundu.