Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi bünyesindeki Lisans Araştırma Projeleri (LAP) kapsamında hazırlanan güvenlik görevlilerinin devriye gezdikleri istikametleri kontrol eden bir sistem var. Güvenlik görevlilerinin görev süreleri içerisinde hangi mekânlara uğradıklarını, hangi ortamlardan hangi saatte geçtiklerini tespit eden bu cep telefonu yazılımı ile görevini yerine getirmeyen güvenlik görevlilerinin hareketleri tespit edilerek olası güvenlik zafiyetlerinin engellenmesi amaçlanıyor.
LAP hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Şengül, LAP sayesinde öğrencilerin AR-GE yapma potansiyellerini, problem çözme yeteneklerini ve proje deneyimi kazanmalarını sağlıyoruz. Atılım Üniversitesi tarafından finanse edilen ve birçok üniversitede örneği olmayan bir merkez. Üniversitede bulunan heyet bu projeleri değerlendiriyor ve desteklenmesi uygun bulunanlar maddi yardım karşılığında destekleniyor. Sonrasında bu projeleri öğrencilerimize duyuruyoruz. Tamamen gönüllülük esasıyla çalışıyorlar. Öğrenciler bir dönem boyunca hedeflenen probleme odaklanıp çözmeye çalışıyorlar ve bazı çıktılar üretiyorlar. Burada temel hedef; toplumsal farkındalık oluşturmak ve toplumun karşılaştığı problemleri çözmek olduğu kadar öğrencilerimizi proje yapmaya teşvik etmek ve iş hayatına hazırlamak” dedi.
Güvenlik görevlilerinin güzergahını kablosuz olarak belirlemek ve bunu kaydederek daha sonra geçtikleri güzergâhları görüntülemek için gerçekleştirdikleri projeyi anlatan Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği son sınıf öğrencisi Fatih Demir ise “Sadece güvenlik görevlileri değil, devriye gezen herhangi bir çalışan için de kullanılabilir. Kullandığımız cihazlar bluetooth sinyali kullanarak telefondaki uygulama ile etkileşime geçebiliyor. Telefondaki uygulama da bu cihazları algılayarak nerede olduğunu tespit ediyor ve bunları veri tabanına kaydediyor. Bu bilgileri de istediğimiz zaman görüntülü olarak görebiliyoruz. Daha önce belirli yerlere yerleştirdiğimi cihazlar sayesinde tahmini güzergâhı ve bu kontrol noktalarından geçme zamanını görebiliyoruz. Bu sayede geçmesi gereken güzergâhtan geçip geçmediğini öğrenebiliyoruz” diye konuştu.