Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi bünyesindeki Metal Şekillendirme ve Mükemmeliyet Merkezi’nde üniversite öğrencileri çeşitli projelerle otomotiv sanayinden savunma sanayine, havacılık sanayinden uzay sanayine kadar pek çok sanayi koluna proje üretiyor.
Bugüne kadar geliştirilen ve hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi Metal Şekillendirme ve Mükemmeliyet Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu, "Merkezimiz 2010 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın altyapı desteği ile kuruldu. Buradaki temel amaç Türk sanayisine metal şekillendirme alanı içinde Ar-Ge hizmeti vermek. Otomotiv sanayi, savunma sanayi, havacılık sanayi, uzay sanayi, ev eşyaları sanayi, makine imalat sanayi gibi birçok sanayi kolunu içeriyor. Tüm bu alanlarda sanayicimize destek veriyoruz. Şuana kadar 27 proje tanımladık, 10 proje devam ediyor. Aynı zamanda başlayacak olan yeni projelerimiz var. Bu konuda çeşitli alt yapımız, cihazlarımız var. Bunları kullanarak projeleri yürütüyoruz" diye konuştu.
Yüzey pürüzlüğünü ölçen; uzay, otomotiv ve savunma sanayine kolay kullanım getirebilecek olan mikroskop hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kaftanoğlu, "Bu çok yeni kurulmuş bir cihaz. Bu makine parçalarını 3 boyutlu olarak ölçebilen özel bir mikroskop. Bunların birkaç ismi olabiliyor. Ancak bu gördüğünüz mikroskop en yeni teknoloji. Eğri yüzeyler de dahil olmak üzere yüzeylerin hassas olarak geometrisini ölçüyor. Yüzey pürüzlülüğü gibi yüzeyle ilgili karakterizasyonları yapabiliyor. Sanayi sektöründe öyle sanıyorum ki Türkiye’de ilk defa burada kuruldu. Dolayısıyla firmalarımıza hizmet vermeye başladık. Hassas ölçüm, yüzey pürüzlülüğü ölçüm alanlarında kullanılıyor. Özellikle bu cihazımızda yaptığımız bu hassas ölçümler havacılık, uzay sanayi, otomotiv sanayi ve genellikle savunma sanayimizle çok yakından ilgili. Yüzey pürüzlülüğü önemli bir konu. Yüzeylerin girinti ve çıkıntılarının hassas olarak ölçülmesi ve imalat sürecinin optimize edilmesi gerekiyor. Yani bir imalat süreci fazla yüzey pürüzlülüğü veriyor ise bu ölçümle görebiliyoruz. Daha sonra onu gidermek için yeni imalat süreçleri uygulayabiliriz. Özellikle ürün kalitesine etki yapıyor. Hassas olması gereken parçalar bu şekilde değerlendiriliyor. Eğer yeterli bir kaliteye sahip değilse kalitesi başka yeni yöntemlerle artırılıyor. Yani bu üretim değil bir ölçüm cihazı. Hem geometrik boyutlar ölçülüyor hem de yüzey pürüzlülüğü ölçülüyor" açıklamalarında bulundu.