Van’da 3-6 yaş arasındaki çocuklar için Kürtçe eğitim veren kreş ve gündüz bakımevi açıldı. Kreşte, eğitmenler tarafından çocuklara Kürtçe matematik, drama ve müzik eğitiminin yanı sıra halk oyunları ve spor eğitimleri de verilecek.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve kısa bir süre önce Van Valiliği'nin ismini reddettiği Büyükşehir Belediyesi Perperok Kreş ve Gündüz Bakımevi 2015–2016 eğitim ve öğretim yılı için çocuklara kapılarını açtı. Kentte ilk olma özelliği taşıyan ve eğitimlerin tamamen Kürtçe verileceği kreş kentte yurttaşların yoğun talebi ile karşılandı. Kentin Şabaniye mahallesinde 4 katlı ve bahçeli olan bir apartmanda açılışı gerçekleştirilen kreşte çocuklar Kürtçe ile eğitim ve öğretim görecek. Bu yıl toplam 80 öğrenci ile eğitim dönemine başlayan kreşe 3 ve 6 yaş arasında değişen 2 grup kabul edildi. Eğitmenler tarafından çocuklara Kürtçe matematik, drama ve müzik eğitiminin yanısıra halk oyunları ve spor eğitimleri de verilecek.

Yeni eğitim ve öğretim yılının ilk gününde aileleriyle ve kreşe ait servisle gelen çocuklar daha sonra kendileri için hazırlanan kahvaltıyı yedi. Kahvaltının ardından kendileri için hazırlanan oyun odalarında oyun oynayan çocukların bazıları anne ve babalarından ayrı düştükleri için ağlarken, bazıları ise oyun oynayarak kreşin keyfini çıkardı. Her şeyin düşünüldüğü kreşte çocuklar için uyku odaları ve sağlık odaları da kuruldu.

Kreş hakkında açıklamalarda bulunan Perperok Kreş ve Gündüz Bakımevi sorumlularından olan eğitmen Serdar Balcı, kreşte eğitim ve yaşamın tamamen Kürtçe olacağını, amaçlarının sadece çocuklara Kürtçe öğretmek olmadığını Kürtçe'yi yaşamlarının bir parçası haline getirmek olduğunu ifade etti.

Kreşte çocuklara verecekleri eğitim ve öğretim ile hiç Kürtçe bilmeyen çocuklara da Kürtçe öğreteceklerini söyleyen Balcı, “Kreşimizde 1 revir odası, 5 eğitim ve öğretim sınıfı, 3 oyun odası ve 2 uyku odası bulunuyor. Özel kreşlerin standartları üstünde bir kreşi kentimizde açtık. Yine eğitmenlerimizin tamamı akademik Kürtçe'yi bilen eğitmenlerdir. Bu eğitmenleri 2 aylık Kürtçe eğitime tabi tuttuk. Kent halkı büyük bir talep gösterdi, talepler halen yoğun bir şekilde devam ediyor. Ama bu yılki kapasitemizi doldurduk.” dedi.