Berlin Eyaleti’nin sosyal yardımla geçinen ailelere sunduğu imkanlar sayesinde öğrenciler önemli ölçüde eşit imkanlara sahip oluyor. Yetkililer, ailelerden hakları olan bu yardımları talep etmelerini istedi. Bu sayede çocukların kitap-defter ihtiyacından boş zamanlarını değerlendirmeye kadar birçok ihtiyacı karşılanabiliyor. Berlin’de her üç çocuktan birinin ailesi sosyal yardım ile geçiniyor. Bu aileler çocuklarının okul masraflarını karşılama konusunda da yardım görüyor. Ancak bu yardımdan haberi olmayan ailelerin sayısı az değil.

Hâlbuki bu çocukların okulda diğer arkadaşlarından geri kalmamaları için sunulan birçok imkân var. Örneğin sınıf gezisi masraflarını devlet tamamen üstleniyor. Eğitim paketi sayesinde devletin sunduğu başka imkânlar da söz konusu. Bu sayede anne-babalar anaokulu, çocuk bakımevi ve okullarda verilen yemek masrafının önemli bir kısmını ödemiyor. Okul öğrencileri için yemek başına 1 Euro, anaokulu ve çocuk bakımevine giden çocuklar için aylık 20 Euro ödemeleri yeterli oluyor.

Bunun dışında devlet fakir ailelerin çocuklarının defter, kalem, okul çantası gibi ihtiyaçları için yıllık 100 Euro’luk yardımda bulunuyor. Şayet okul bir belge kabul ederse öğrencinin ders takviye kursları veya benzer öğrenme teşvikleri için harcanan masrafların karşılanması da mümkün. Devlet bu öğrencilerin kültürel, sportif ve boş zaman faaliyetlerini de finanse ediyor. Çocuğunu bir spor derneğine veya müzik okuluna göndermek isteyen anne-babalar aylık 10 Euro ile destekleniyor. Ayrıca yılda 120 Euro verilerek gerekli malzemelerin alınması sağlanıyor.

Bir diğer kolaylık ise boş zamanını değerlendiren çocuğun yol masrafının karşılanmasında. İlkokul öğrencisi bir kilometreden, üst derecede okullara giden öğrenciler üç kilometreden uzak mesafeye gittikleri takdirde masraf karşılanıyor. Öğrencinin eğitim paketi kapsamındaki imkanlardan yararlanması için anne-babasının Hartz IV, Sozialgeld, Sozialhilfe, Kinderzuschlag ev yardımı veya mülteci olmaktan doğan yardım haklarını kullanması gerekiyor. Yardım, çocuk 25 yaşını doldurana kadar devam ediyor. Sadece kültürel, sportif ve boş zamanı değerlendirme faaliyetlerine yapılan destek 18 yaşını doldurunca bitiyor.

Bu haklardan faydalanmak için yapılması gerekenler ise şunlar: Çocuğun yemek parası için Berlinpass gerekiyor. Öğrenme teşviki almak isteyen anne-babaların bir formu doldurup bu belge ile başvurmaları gerekiyor. Bu belge, anaokulu ve okul gezilerinde de gerekli. Bu durumda belgeyi okula göstermek yeterli. Bir günden fazla süre süren sınıf gezilerinde ise okulun tasdik ettiği dilekçeyi doldurarak başvurmak önemli. Kültürel, sportif ve boş zamanları değerlendirme faaliyetleri, bu faaliyetler için gerekli ihtiyaçlar ve yol masrafları için de bir dilekçe doldurmak gerekiyor.

Dilekçenin yanına masrafları gösteren belge ve faturanın da eklenmesi isteniyor. Başvurulacak merci ise sosyal yardımı veren kurum. Yetkililer, maddi durumu zayıf olan ailelerden bu yardımları alma konusunda çekimser davranmamasını istiyor ve utanmanın yanlış bir davranış olacağını söylüyor. Berlin’de bunun dışında ‘Bonusprogramm’ adlı bir yardım daha söz konusu. Bu program için başvuruda bulunmak gerekmiyor.

Program sayesinde 230’dan fazla okul Eğitim Senatörlüğü’nden 50 bin ila 100 bin Euro arasında para alacak. Bu para sayesinde okullar sosyal danışman, öğrenme rehberi ve tiyatro çalışma grupları ve spor dernekleriyle işbirliği gibi ekstra imkânlardan faydalanacak. Bu okulların öğrencilerinin en az yarısının ‘ders araç ve gereçlerinden muaf’ öğrencilerden (lmb) oluşması gerekiyor.